Početna strana > Hronika > Kompanija "Neuralink" Ilona Maska dobila je odobrenje američkog FDA za sprovođenje prvog ispitivanja moždanog čipa na ljudima
Hronika

Kompanija "Neuralink" Ilona Maska dobila je odobrenje američkog FDA za sprovođenje prvog ispitivanja moždanog čipa na ljudima

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. maj 2023.

Nova tehnologija bi mogla da utiče na izlečenje brojnih bolesti, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju, ali i da omogući telepatsku komunikaciju i pretraživanje interneta "u glavi"

Kompanija za razvoj moždanog čipa "Neuralink", u vlasništvu Ilona Maska, spremna je da sprovede prva ispitivanja na ljudima pošto je za to dobila odobrenje američkog regulatornog tela Administracije za hranu i lekove (FDA).

Neurotehnološka firma je saopštila da zeleno svetlo FDA predstavlja prekretnicu budući da je kompaniji prethodno odbijen zahtev za klinička ispitivanja na ljudima.

Odobrenje "predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima", naveo je "Neuralink" na Tviteru.

Ciljevi studije nisu objavljeni, a Maskova firma je zapisala i da još ne zapošljava, te da će uskoro objaviti više detalja.

Mask očekuje da moždani čipovi utiču na izlečenje brojnih bolesti, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju, ali i da omoguće telepatsku komunikaciju i pretraživanje interneta "u glavi".

Izjavio je i da je do te mere siguran u bezbednost čipova svoje kompanije da bi ih ugradio i svojoj deci.

"Neuralink" je prvi put aplicirao kod FDA za ispitivanja na ljudima početkom 2022, a tek u martu ove godine Rojters je objavio da je agencija odbacila prijavu.

FDA inače tek treba da potvrdi odobrenje izdato "Neuralinku".

(RT)