Хроника

Компанија „Л'Ореал“ повлачи из употребе речи "избељивање" и "осветљавање" из свих производа за негу коже у контексту светске мобилизације против расизма

Штампа
субота, 27. јун 2020.

Група Л'Ореал одлучила је да повуче неке изразе, попут "избељивање" и "осветљавање" из описа неких својих козметичких производа намењених за негу коже, саопштила је та група у контексту светске мобилизације против расизма.

"Група Л'Ореал одлучила је да повуче речи бело и избељивање (white/whitening) и светло и осветљавање (light/lightening) из свих производа за негу коже", навела је та компанија не наводећи друге детаље.

Антирасистички покрет, покренут после смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису где га је бели полицајац угушио током хапшења, примила је такве размере да су многе компаније под притиском да мењају неке своје прописе.

Управа Кока-коле, једне од најпознатијих компанија у свету која троши огроман новац на рекламе, саопштила је да на 30 дана обуставља рекламирање на свим друштвеним мрежама наводећи да "нигде нема места расизму".

Неколико америчких компанија одлучило је да бојкотује друштвене мреже које зарађују на њиховим реклама, како би блокирале и забраниле садржаје који подстичу мржњу, расизам и насиље.

Већ је реаговала управа Фејсбука, која је у петак одлучила да пооштри надзор садржаја, тако што ће забранити поруке мржње у рекламама, а предвиђа да дода упозорења на поруке које буде оценила као проблематичне.

(Бета, АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]