Хроника

Комерсант: Вучић ће „гасни поклон“ од Путина представити као сопствени успех

Штампа
четвртак, 25. новембар 2021.

Председник Србије Александар Вучић замолиће руског председника Владимира Путина за супер повољну цену за гас, а повољан исход веома би ишао на руку Вучићу и његовој партији уочи председничких и парламентарних избора, пише московски дневник Комерсант.

„Од преговора у Сочију у Србији очекују веома повољну цену за руски гас“, наводи лист неименоване изворе у руководству Србије.

Дневник пише да информисани извори у Београду сматрају да је председник Србије још до посете могао да добије потврду руске стране о повољној цени за гас и да сада „намерава да то представи као сопствени успех“.

Заиста, Вучић се у октобру срео у Београду са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом и потпредседником руске Владе Јуријем Борисовом, који је копредседник руско-српске међувладине комисије. После сусрета са српским председником Борисов је обећао да ће Русија испоручивати Србији гас по повољним ценама, без обзира на енергетску кризу у Европи, подсећа лист.

„‘Гасни поклон’ из Русије би Вучићу веома добродошао. На пролеће ће у Србији бити истовремено одржани председнички и парламентарни избори на којима садашњи председник рачуна не само да буде поново изабран, већ и на убедљиву победу његове Српске напредне странке“, оцењује Комерсант.

Лист додаје да ће томе допринети и имиџ лидера који је од Русије добио „најнижу цену за гас у целој Европи“.

Комерсант пише и да српска опозиција већ оптужује Вучића да ће цену за гас морати да плати политичким уступцима.

Поред гаса, у Сочију ће се разматрати и политичка питања, пре свега ситуација на Косову и на Балкану у целини. А ту се српски и руски прилази не подударају сасвим, иако се Вучић редовно захваљује Москви за подршку, пише Комерсант. Лист додаје да ће после сусрета у Сочију председник Србије учествовати на самиту демократије који организује председник САД Џо Бајден, а на који Русија није позвана.

(Бета)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]