Početna strana > Hronika > Komersant: Vučić će „gasni poklon“ od Putina predstaviti kao sopstveni uspeh
Hronika

Komersant: Vučić će „gasni poklon“ od Putina predstaviti kao sopstveni uspeh

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. novembar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamoliće ruskog predsednika Vladimira Putina za super povoljnu cenu za gas, a povoljan ishod veoma bi išao na ruku Vučiću i njegovoj partiji uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, piše moskovski dnevnik Komersant.

„Od pregovora u Sočiju u Srbiji očekuju veoma povoljnu cenu za ruski gas“, navodi list neimenovane izvore u rukovodstvu Srbije.

Dnevnik piše da informisani izvori u Beogradu smatraju da je predsednik Srbije još do posete mogao da dobije potvrdu ruske strane o povoljnoj ceni za gas i da sada „namerava da to predstavi kao sopstveni uspeh“.

Zaista, Vučić se u oktobru sreo u Beogradu sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i potpredsednikom ruske Vlade Jurijem Borisovom, koji je kopredsednik rusko-srpske međuvladine komisije. Posle susreta sa srpskim predsednikom Borisov je obećao da će Rusija isporučivati Srbiji gas po povoljnim cenama, bez obzira na energetsku krizu u Evropi, podseća list.

„‘Gasni poklon’ iz Rusije bi Vučiću veoma dobrodošao. Na proleće će u Srbiji biti istovremeno održani predsednički i parlamentarni izbori na kojima sadašnji predsednik računa ne samo da bude ponovo izabran, već i na ubedljivu pobedu njegove Srpske napredne stranke“, ocenjuje Komersant.

List dodaje da će tome doprineti i imidž lidera koji je od Rusije dobio „najnižu cenu za gas u celoj Evropi“.

Komersant piše i da srpska opozicija već optužuje Vučića da će cenu za gas morati da plati političkim ustupcima.

Pored gasa, u Sočiju će se razmatrati i politička pitanja, pre svega situacija na Kosovu i na Balkanu u celini. A tu se srpski i ruski prilazi ne podudaraju sasvim, iako se Vučić redovno zahvaljuje Moskvi za podršku, piše Komersant. List dodaje da će posle susreta u Sočiju predsednik Srbije učestvovati na samitu demokratije koji organizuje predsednik SAD DŽo Bajden, a na koji Rusija nije pozvana.

(Beta)