Хроника

Командант војске САД у Европи: Потребно је јаче присуство НАТО на Косову због обуздавања Русије на Балкану, улазак Црне Горе у НАТО је од пресудног значаја за САД

Штампа
четвртак, 23. март 2017.

 ВШИНГТОН - Потребно је јаче присуство НАТО-а на Косову због обуздавања Русије на Балкану, изјавио је командант америчке војске у Европи генерал Кертис Скапароти током расправе на Одбору за оружане снаге америчког Сената.

На питање сенатора Џодија Ернста из Ајове да ли се слаже да је потребно снажније присуство НАТО-а на Косову за обуздавање Русије на Балкану, Скапароти је одговорио да се слаже са тим.

Скапароти је додао да „не би требало да смањујемо величину наших снага, а посебно кад се ради о Косовским безбедносним снагама, јер је то сада нека врста темеља стабилности, али су тамо потребни много јачи дипломатски информациони напори Алијансе”, пренео је Спутњик.

Скапароти је говорио и о укључивању Црне Горе у НАТО, рекавши да је то од пресудног значаја за САД, рекао је командант америчких трупа у Европи генерал Кертис Скапароти.

„Од пресудног је значаја да они (Црна Гора) буду у НАТО-у. Они имају такву жељу, испунили су 'мапу пута' (акциони план за чланство у НАТО-у)”, рекао је Скапароти на расправи у америчком Сенату.

Генерал је рекао да уколико се Црна Гора на придружи НАТО-у, то ће утицати на друге земље, а посебно у Источној Европи, које „гледају ка Западу” и желе да буду партнери НАТО-а.

 (Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]