Početna strana > Hronika > Komandant vojske SAD u Evropi: Potrebno je jače prisustvo NATO na Kosovu zbog obuzdavanja Rusije na Balkanu, ulazak Crne Gore u NATO je od presudnog značaja za SAD
Hronika

Komandant vojske SAD u Evropi: Potrebno je jače prisustvo NATO na Kosovu zbog obuzdavanja Rusije na Balkanu, ulazak Crne Gore u NATO je od presudnog značaja za SAD

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. mart 2017.

 VŠINGTON - Potrebno je jače prisustvo NATO-a na Kosovu zbog obuzdavanja Rusije na Balkanu, izjavio je komandant američke vojske u Evropi general Kertis Skaparoti tokom rasprave na Odboru za oružane snage američkog Senata.

Na pitanje senatora DŽodija Ernsta iz Ajove da li se slaže da je potrebno snažnije prisustvo NATO-a na Kosovu za obuzdavanje Rusije na Balkanu, Skaparoti je odgovorio da se slaže sa tim.

Skaparoti je dodao da „ne bi trebalo da smanjujemo veličinu naših snaga, a posebno kad se radi o Kosovskim bezbednosnim snagama, jer je to sada neka vrsta temelja stabilnosti, ali su tamo potrebni mnogo jači diplomatski informacioni napori Alijanse”, preneo je Sputnjik.

Skaparoti je govorio i o uključivanju Crne Gore u NATO, rekavši da je to od presudnog značaja za SAD, rekao je komandant američkih trupa u Evropi general Kertis Skaparoti.

„Od presudnog je značaja da oni (Crna Gora) budu u NATO-u. Oni imaju takvu želju, ispunili su 'mapu puta' (akcioni plan za članstvo u NATO-u)”, rekao je Skaparoti na raspravi u američkom Senatu.

General je rekao da ukoliko se Crna Gora na pridruži NATO-u, to će uticati na druge zemlje, a posebno u Istočnoj Evropi, koje „gledaju ka Zapadu” i žele da budu partneri NATO-a.

 (Tanjug)