Početna strana > Hronika > Koha Ditore: Euleks posrednik u razgovorima predstavnika Prištine i Beograda
Hronika

Koha Ditore: Euleks posrednik u razgovorima predstavnika Prištine i Beograda

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. jul 2009.

PRIŠTINA – Misija Evropske unije na Kosovu i Metohiji (Euleks) počela je da posreduje u razgovorima predstavnika Prištine i Beograda, piše prištinski dnevnik na albanskom jeziku „Koha Ditore”.

Visoki zvaničnici Euleks rekli su za list da je „Euleks veoma zainteresovan za pronalaženje prihvatljivih rešenja za Beograd i Prištinu oko pitanja tehničke prirode, kao što su upravljanje granicama, problem nestalih osoba i policijska saradnja Kosova i Srbije”.

„Koha Ditore”, prenosi svoje izvore po kojima eksperti Euleks redovno putuju za Beograd radi sastanaka sa tamošnjim zvaničnicima, sa kojima su u početku razgovarali o pitanjima koja se ocenjuju manje političkim, kao što je sudbina nestalih.

Dnevnik takođe piše da je nedavna poseta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane Beogradu i Prištini „poslužila za početak razgovora i oko postavljanja zajedničkih carinskih punktova između Srbije i Kosova”.

Do pre nekoliko nedelja su razgovori vođeni samo o „graničnoj i policijskoj saradnji”.

„Kao tehnička misija, mi smo zainteresovani za pronalaženje zajedničkih rešenja između Prištine i Beograda oko ovih pitanja”, rekao je portparol Euleks Kristofer Lamfalusi, ali nije želeo da komentariše detalje razgovora između predstavnika Misije i Beograda.

Prištinskom dnevniku su neimenovani izvori takođe kazali da šef Euleks Iv de Kermabon „ima redovne konsultacije sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, oko razgovora koje misija vodi sa Beogradom”.

(Tanjug)