Početna strana > Hronika > Koha ditore: Ahtisarijev plan rešenje za sever Kosova
Hronika

Koha ditore: Ahtisarijev plan rešenje za sever Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. avgust 2011.

Priština - Aranžmani međunarodne zajednice za sever Kosova će u osnovi imati Ahtisarijev paket i plan u šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, tvrdi danas prištinski list “Koha ditore”, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Strani diplomata, koji je hteo da ostane anoniman, objasnio je za list da su mogućnosti koje stvara Ahtisarijev paket toliko velike da u njegovoj implementaciji za sever Kosova neće biti potrebno da se doda ništa novo.

- Kada se do detalja sprovede Ahtisarijev paket stvoriće se vrlo povoljno okruženje. Od kosovske vlade će zavisiti da li će napraviti male ustupke kako bi država bila prihvatljivija u tom delu. Na primer, ako lokalni zvaničnici traže da policija na severu ima nekakvu oznaku kako bi moglo da se primeti da je iz tog dela Kosova kosovska vlada bi o tome mogla da odluči u dogovoru s njima - objasnio je diplomata.

On tvrdi da prava koja se u Ahtisarijevom paketu daju manjinskim zajednicama kao i prava koja proizilaze iz plana Ban Ki Muna, stvaraju uslove dovoljne za integraciju Srba sa severa.

Ista prava treba garantovati i Srbima u drugim delovima Kosova, objašnjava on.

Srpske opštine na severu imale bi regionalni savet koji bi donosio odluke u skladu sa pravima iz Ahtisarijevog paketa.

Plan Ban Ki Muna predviđa finansijsku autonomiju tako što bi srpske opštine uzimale deo prihoda od carina, a imale bi pravo i da imenuju lokalne komandante sa drugačijim ovlašćenjima od onih južno od Ibra, prenosi list

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner