четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Клуб произвођача Косова због учешћа 70 компанија из Србије тражи бојкот овогодишњег међународног сајма „Приштина 2018“
Хроника

Клуб произвођача Косова због учешћа 70 компанија из Србије тражи бојкот овогодишњег међународног сајма „Приштина 2018“

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 18. април 2018.

Клуб произвођача Косова затражио је од компанија са Косова да бојкотују учешће на овогодишњем међународном сајму Приштина 2018. због учешча 70 компанија из Србије.

"Клуб изражава незадовољство због тога што се паре косовских пореских обвезника користе за промовисање српских компанија на Косову, односно Сајму Приштина 2018. који организује Привредна комора Косова", наведено је у саопштењу.

Додају да после 19 година од окончања рата, ниједна компанија са Косова није позвана да учествује на неком сајму у Србији, док је на овогодишњем сајму од 174 компанија 70 из Србије.

У саопштењу се указује на наводне бројне баријере која Србија поставља косовским производима, неостваривање споразума о енергетици, односно блокада коју Србија поставља Косову у вези са интерконекцијом.

На позив на бојкот Клуба произвођача, реаговала је Привредна комора Косова (ПКК), која је оценила да је реч о "нападу без преседана и лажним патриотама".

ПКК је оценила као дезинформацију да се сајам организује средствима косовских порезника и да косовски поризвођачи нису имали позив за учешће на сајму.

Додају да је позив за учешће на сајму добило 16 хиљада косовских предузетника, чланова ПКК.

Привредна комора Косова је навела и да већина чланова Клуба произвођача има српске путне исправе.

Привредна комора Косова је оценила неприхватљивим учешће само једна компаније из Албаније на сајму, на шта је реаговао амбасадор Албаније на Косову Ћемајљ Минђози оценом да ПКК није извршила потребну организацију и није упознала предузетнике из Албаније о одржавању сајма.

Минђози је рекао да не стоје оцене председника Привредне коморе Косова Сафета Гржаљија да је изгубљено поверење Косова и Албаније у бизнису.

"Они који су организовали ову активност требали су да воде рачуна о времену, требали су да предузму мере на обавештавању (албанских) компанија и друго, јер не стоји да компаније из Албаније не желе да учествују (на сајму)", казао је Минђози.

На 19. Међународном сајму привреде у Приштини, који се одржава од 18. до 21. априла, од 174 компанија учесница 70 је из Србије.

"Учествује 88 домаћих и 86 страних предузећа. Из Србије имамо 70, из Аустрије шест, из Турске, Италије и Немачке две, а из Чешке, Швајцарске и Албаније по једну", рекао је председник ПКК на конференцији за новинаре на којој је представљено организовање сајма.

 

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер