Početna strana > Hronika > Klaus Johanis: Rumunska vlada ignoriše volju građana time što ne usvaja preporuke za borbu protiv korupcije koje je izdalo nadležno telo EU
Hronika

Klaus Johanis: Rumunska vlada ignoriše volju građana time što ne usvaja preporuke za borbu protiv korupcije koje je izdalo nadležno telo EU

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. jul 2019.

 BUKUREŠT - Rumunska vlada ignoriše volju sopstvenih građana time što ne usvaja preporuke za borbu protiv korupcije koje je izdalo nadležno telo EU, izjavio je predsednik Rumunije Klaus Johanis.

 On je rekao da je veoma zabrinut što je Rumunija i dalje u fokusu evropskih institucija, prenosi AP.

U izveštaju "Grupe država protiv korupcije" (GREKO) pri Savetu Evrope objavljenom u utorak navodi se da je Rumunija postigla veoma mali napredak u naporima za sprečavanje korupcije na visokom nivou.

Kako je navedeno, Rumunija u potpunosti poštuje samo četiri od 13 preporuka za borbu protiv korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, kao i da delimično poštuje tri.

Johanis je naveo da je koalicija predvođena premijerkom Socijaldemokratskom strankom premijerke Vijorike Dančilo još jednom dobila crveni karton za "štetu koju vlada pravi modifikovanjem pravosudnih i krivičnih zakona.

"Potezi rumunskih vlasti su u suprotnosti sa preporukama tela EU", rekao je Johanis.

Socijaldemokratska stranka odbacila je kritike Johanisa navodeći da još 14 drugih zemalja, među kojima su Francuska i Nemačka, treba da implementiraju preporuke GREKO-a, što znači da Rumunija nije jedini slučaj, kao i da vlada čeka opšti konsenzus državnih udruženja pre nego sto usvoji preporuke.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner