Početna strana > Hronika > Kirijakos Micotakis na prvoj sednici Vlade Grčke predstavio novi model vladanja uz 12 prioriteta: „Godišnje zakonodavno programiranje“, „godišnje planiranje zapošljavanja“, "Izbegavanje sukoba interesa", "zabranu zapošljavanja rođaka članova vlade "...
Hronika

Kirijakos Micotakis na prvoj sednici Vlade Grčke predstavio novi model vladanja uz 12 prioriteta: „Godišnje zakonodavno programiranje“, „godišnje planiranje zapošljavanja“, "Izbegavanje sukoba interesa", "zabranu zapošljavanja rođaka članova vlade "...

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

Na prvoj sednici nove vlade Grčke, sastavljene posle izbora na kojima je u nedelju pobedila stranka umerene desnice Nova demokratija, premijer Kirijakos Micotakis je širi sastav svog kabineta obavestio o, kako je rekao, novom modelu vladanja, uz 12 prioriteta.

"Imam apsolutno poverenje u našu sposobnost da promenimo Grčku", rekao im je premijer, prenele su RTV stanice u direktnom prenosu.

Novina u radu vlade je određena nizom osnovnih principa, među kojima je prvi jedinstven mehanizam za praćenje i kontinuiranu koordinaciju ministara i drugog osoblja radi sprovođenja vladinog programa.

Slede principi ocenjivanja efikasnosti vlade u postizanju očekivanih rezultata, zatim korišćenje međunarodnih modela merenja efikasnosti i opipljivih rezultata u društvu i ekonomiji, stalno obaveštavanje javnosti o radu vlade uz "apsolutnu transparentnost".

Ministri su dobili niz zadataka, među kojima je prvi izrada godišnjih planova sprovođenja vladine politike u svakom ministarstvu, na osnovu budžeta.

Ostali hitni zadaci ministara su godišnje zakonodavno i regulatorno programiranje, godišnje planiranje zapošljavanja, godišnji izveštaj o zakonodavnoj aktivnosti.

Priprema nacrta zakona od sada će se, na predlog ministara, obavljati u novom Generalnom sekretarijatu Vlade za pitanja zakonodavstva i parlamentarna pitanja.

Ministri su obavezni i da sastavljaju analize uticaja svoje politike tokom njenog sprovođenja.

Posebno poglavlje u radu nove vlade Grčke je "Izbegavanje sukoba interesa".

To obuhvata "drastično ograničenje broja preraspoređenih službenika i savetnika", "zabranu zapošljavanja rođaka članova vlade prvog i drugog stepena", "zabranu svim članovima vlade i njihovim saradnicima bilo kakve profesionalne i poslovne aktivnosti van vlade".

Svim članovima vlade, njihovim saradnicima, supružnicima i njihovoj deci zabranjeno je i zaključivanje bilo kakvih ugovora s državnim sektorom.

Formirano je novo telo, Predsedništvo vlade, čiji su zadaci podrška radu ministarstava, koordiniranje i praćenje rada vlade, podrška zakonodavnom radu i koordinacija ministarstava koja će sarađivati u srodnim, povezanim aktivnostima.

Jednu grupu srodnih i povezanih aktivnosti čine: zaštita građana (unutrašnji poslovi), pravosuđe, spoljni poslovi, odbrana, zatim prosveta i verska pitanja - što je u Grčkoj u jednom resoru, i zdravstvo.

Druga grupa su ministarstva za finansije, za razvoj i investicije, za razvoj sela i hranu (ministarstvo poljoprivrede), za rad i socijalna pitanja, za politiku prema ostrvima i za pomorstvo, zatim za turizam, kulturu i sport - što je u Grčkoj u istom sektoru, za infrastruktura i transport, za životnu sredinu i energetiku.

Premijer Micotakis će program svoje vlade tek obrazložiti u skupštini koja se konstituiše u novom sastavu posle izbora, a najavio je da će mu prioriteti biti privreda, socijalno osiguranje i penzije, pravosuđe, prosveta i zdravstvo, s ciljem da "izgradi osećanje jedinstva i društveni mir" - što je oboje razoreno tokom deset godina finansijske krize u Grčkoj.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner