Хроника

Киријакос Мицотакис: Ако Ердоган мисли да нећу бранити суверенитет и суверена права Грчке и да нећу изнети да се Турска понаша као ревизионистичка сила, онда греши

Штампа
четвртак, 26. мај 2022.

 Грчки премијер Киријакос Мицотакис послао је снажну поруку руководству суседне државе које га је вербално напало чак и директним увредама.

"Ако председник Ердоган мисли да нећу бранити суверенитет и суверена права Грчке и да нећу изнети међународној публици да се Турска понаша као ревизионистичка сила, онда греши", рекао је он.

Разговарајући о грчко-турским односима са председником Светског економског форума Боргеом Брендеом у Давосу, Мицотакис је рекао: "Ми смо суседи (са Турском), увек треба да разговарамо и увек желимо да канале комуникације држимо отвореним. Никада нец́емо бити ти који неће разговарати са комшијама. С друге стране, ако председник Ердоган мисли да нећу бранити суверенитет и суверена права Грчке и да нец́у изнети међународној публици да се Турска понаша као ревизионистичка сила, онда греши".

Мицотакис се даље осврнуо на свој састанак са Ердоганом и чињеницу да је након тога месец дана касније уследио невиђени број прелета турских војних авиона изнад грчких острва.

Истичући да је овакво понашање "потпуно неприхватљиво", Мицотакис је рекао да ц́е "покренути ово питање кад год будем могао док Турска не промени своје понашање".

Видети још:

 Реџеп Тајип Ердоган: Током посете САД, Мицотакис покушао да блокира продају авиона Ф-16 Турској. Никада нећу пристати да се сретнем са њим, он за мене више не постоји

(Б92) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]