Хроника

Кинески "Глобал Тајмс": Литванија је само кловн који показује храброст и оданост. Кина ће јој, без сумње, нанети озбиљну штету

Штампа
четвртак, 25. новембар 2021.

 Кина не би требало да посвец́ује превише пажње Литванији.

Како пише кинески портал "Глобал тајмс", може је "згњечити као муву", у контексту отварања дипломатског представништва Тајвана, који Пекинг сматра својом територијом, у Вилњусу.

"Литванија је само кловн који имитира храброст и оданост. Кина ц́е јој, без сумње, нанети озбиљну штету, али не би требало да се концентришемо на борбу против тако мале државе", наводи се у чланку који је пренео "Спутњик".

Према мишљењу кинеских новинара, њихова земља треба да посвети више времена силама које стоје иза Литваније, односно Европској унији и Сједињеним Америчким Државама.

"Пекинг може мирно да одлучи како да казни Вилњус. То би требало да натера Литванију да осети штету и да јој демонстрира статус Кине као велике силе. Међутим, то не би требало да угрози наше интересе и стратегију на међународној арени у целини", закључује се у чланку. П

одсетимо, упркос одлучним протестима Пекинга, у Литванији је 18. новембра отворено представништво Тајвана.

Ова одлука је узнемирила Кину који сматра да је потез Вилњуса кршење принципа њеног територијалног интегритета као и мешање у унутрашње послове земље.

Кинеске власти су снизиле ниво дипломатских односа са балтичком државом на ниво отправника послова због чека је Вилњус изразио жаљење.

Литванија поручује да је откривање представништва Тајвана засновано на економским интересима.

(Спутњик-Б92)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]