Početna strana > Hronika > Kineski "Global Tajms": Litvanija je samo klovn koji pokazuje hrabrost i odanost. Kina će joj, bez sumnje, naneti ozbiljnu štetu
Hronika

Kineski "Global Tajms": Litvanija je samo klovn koji pokazuje hrabrost i odanost. Kina će joj, bez sumnje, naneti ozbiljnu štetu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. novembar 2021.

 Kina ne bi trebalo da posvećuje previše pažnje Litvaniji.

Kako piše kineski portal "Global tajms", može je "zgnječiti kao muvu", u kontekstu otvaranja diplomatskog predstavništva Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, u Vilnjusu.

"Litvanija je samo klovn koji imitira hrabrost i odanost. Kina će joj, bez sumnje, naneti ozbiljnu štetu, ali ne bi trebalo da se koncentrišemo na borbu protiv tako male države", navodi se u članku koji je preneo "Sputnjik".

Prema mišljenju kineskih novinara, njihova zemlja treba da posveti više vremena silama koje stoje iza Litvanije, odnosno Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Peking može mirno da odluči kako da kazni Vilnjus. To bi trebalo da natera Litvaniju da oseti štetu i da joj demonstrira status Kine kao velike sile. Međutim, to ne bi trebalo da ugrozi naše interese i strategiju na međunarodnoj areni u celini", zaključuje se u članku. P

odsetimo, uprkos odlučnim protestima Pekinga, u Litvaniji je 18. novembra otvoreno predstavništvo Tajvana.

Ova odluka je uznemirila Kinu koji smatra da je potez Vilnjusa kršenje principa njenog teritorijalnog integriteta kao i mešanje u unutrašnje poslove zemlje.

Kineske vlasti su snizile nivo diplomatskih odnosa sa baltičkom državom na nivo otpravnika poslova zbog čeka je Vilnjus izrazio žaljenje.

Litvanija poručuje da je otkrivanje predstavništva Tajvana zasnovano na ekonomskim interesima.

(Sputnjik-B92)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner