Хроника

Кинеска свемирска лабораторија изгорела током повратка на Земљу

Штампа
петак, 19. јул 2019.

Кинеска свемирска лабораторија изгорела је током контролисаног повратка на Земљу.

Кинеска свемирска лабораторија "Тиангонг-2" завршио је готово трогодишњу мисију изгоревши током контролисаног повратка у атмосферу Земље изнад јужног дела Тихог океана.

Већина летелице дуге 10,4 метара уништена је током уласка у атмосферу, а мањи комади пали су у "сигурно подручје" у јужном делу Тихог океана, пренео је Кинески народни лист позивајући се на кинеску свемирску агенцију.

"Тиангонг-2", што значи "Небеска палата" тежак 8,6 тона, лансиран је у септембру 2016. и мањи је претходник кинеске свемирске станице планиране за 2022. годину.

Два су кинеска астронаута живела на летелици више од 29 дана у 2016. што је најдужи лет с људском посадом у кинеској историји.

Осим што је тестирао могућност живота у лабораторији "Тиангонг-2" био је тестни полигон за системе за пристајање и пуњење горива, као и друге операције одржавања потребне на будућој свемирској станици.

Прва кинеска свемирска лабораторија "Тиангонг-1" у атмосферу Земље вратио се у априлу 2018. такође изнад јужног дела Тихог океана.

(Хина, ДПА)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]