Početna strana > Hronika > Kineska svemirska laboratorija izgorela tokom povratka na Zemlju
Hronika

Kineska svemirska laboratorija izgorela tokom povratka na Zemlju

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jul 2019.

Kineska svemirska laboratorija izgorela je tokom kontrolisanog povratka na Zemlju.

Kineska svemirska laboratorija "Tiangong-2" završio je gotovo trogodišnju misiju izgorevši tokom kontrolisanog povratka u atmosferu Zemlje iznad južnog dela Tihog okeana.

Većina letelice duge 10,4 metara uništena je tokom ulaska u atmosferu, a manji komadi pali su u "sigurno područje" u južnom delu Tihog okeana, preneo je Kineski narodni list pozivajući se na kinesku svemirsku agenciju.

"Tiangong-2", što znači "Nebeska palata" težak 8,6 tona, lansiran je u septembru 2016. i manji je prethodnik kineske svemirske stanice planirane za 2022. godinu.

Dva su kineska astronauta živela na letelici više od 29 dana u 2016. što je najduži let s ljudskom posadom u kineskoj istoriji.

Osim što je testirao mogućnost života u laboratoriji "Tiangong-2" bio je testni poligon za sisteme za pristajanje i punjenje goriva, kao i druge operacije održavanja potrebne na budućoj svemirskoj stanici.

Prva kineska svemirska laboratorija "Tiangong-1" u atmosferu Zemlje vratio se u aprilu 2018. takođe iznad južnog dela Tihog okeana.

(Hina, DPA)