Хроника

Кина започела нову кампању "чишћења интернета од политички штетног садржаја“

Штампа
среда, 12. јун 2019.

Кина је започела кампању "чишћења" интернета, објавили су државни медији о новом таласу цензуре у склопу којег је блокирано још страних медија и корисничких профила на друштвеним мрежама.

"Чишћење" су у мају започели администрација за кибернетски простор, министарство за информационе технологије, канцеларија за јавну безбедност и регулатор тржишта, а трајаће до краја године, пише државна новинска агенција Синхуа.

Кампањом ће се казнити интернет странице због "илегалних и криминалних активности", "неиспуњавања својих обавеза" поштовања сигурносних мера или крађе личних информација, додаје агенција.

Кампања је уследила након низа гашења и блокирања интернет страница и корисничких профила на друштвеним мрежама. Од прошлог викенда нису доступни медији попут Вашингтон поста и Гардијана и тиме се придружили листи блокираних страница, међу којима је и Ројтерс. Кинески финансијски медиј Wallstreetcn.com у понедељак је објавио да је угасио своју интернет страницу и мобилну апликацију на захтев власти, но није откривено која правила је прекршио.

Гасе се и профили на друштвеним мрежама који објављују политички осетљив материјал или финансијске вести. Власти су у новембру објавиле да су угасиле 9,8 хиљада адреса које су објављивале сензационалистички, вулгаран или политички штетан садржај.

(Хина)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]