Početna strana > Hronika > Kina započela novu kampanju "čišćenja interneta od politički štetnog sadržaja“
Hronika

Kina započela novu kampanju "čišćenja interneta od politički štetnog sadržaja“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

Kina je započela kampanju "čišćenja" interneta, objavili su državni mediji o novom talasu cenzure u sklopu kojeg je blokirano još stranih medija i korisničkih profila na društvenim mrežama.

"Čišćenje" su u maju započeli administracija za kibernetski prostor, ministarstvo za informacione tehnologije, kancelarija za javnu bezbednost i regulator tržišta, a trajaće do kraja godine, piše državna novinska agencija Sinhua.

Kampanjom će se kazniti internet stranice zbog "ilegalnih i kriminalnih aktivnosti", "neispunjavanja svojih obaveza" poštovanja sigurnosnih mera ili krađe ličnih informacija, dodaje agencija.

Kampanja je usledila nakon niza gašenja i blokiranja internet stranica i korisničkih profila na društvenim mrežama. Od prošlog vikenda nisu dostupni mediji poput Vašington posta i Gardijana i time se pridružili listi blokiranih stranica, među kojima je i Rojters. Kineski finansijski medij Wallstreetcn.com u ponedeljak je objavio da je ugasio svoju internet stranicu i mobilnu aplikaciju na zahtev vlasti, no nije otkriveno koja pravila je prekršio.

Gase se i profili na društvenim mrežama koji objavljuju politički osetljiv materijal ili finansijske vesti. Vlasti su u novembru objavile da su ugasile 9,8 hiljada adresa koje su objavljivale senzacionalistički, vulgaran ili politički štetan sadržaj.

(Hina)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner