Početna strana > Hronika > Kina upozorava SAD da ne koriste pozive na slobodu interneta kao izgovor za mešanje u poslove drugih zemalja
Hronika

Kina upozorava SAD da ne koriste pozive na slobodu interneta kao izgovor za mešanje u poslove drugih zemalja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

Peking – Kina je danas upozorila Sjedinjene Američke Države da ne koriste pozive na slobodu interneta kao izgovor za mešanje u poslove drugih zemalja.

Predstavnik ministarstva inostranih poslova Ma DŽaosu je to rekao, upitan o govoru američke državne sekretarke Hilari Klinton o slobodi intereneta ranije ove nedelje, preneo je AP.

Klintonova je najavila da će administracija potrošiti 25 miliona dolara ove godine na inicijative predviđene da zaštite blogere i pomognu im da zaobiđu cenzuru i prepreke kao što je takozvani „Veliki plameni zid Kine”, ili gušenje društvenih sajtova u zemljama kao što su Iran i Egipat, gde je nedavno bezuspešno pokušano da se antivladini protesti spreče isključenjem onlajn komunikacija.

Ma je ponovio prethodna saopštenja da korisnici onlajn medija u Kini uživaju slobodu govora „u skladu sa zakonom”.

Klintonova je ukazala na zemlje, kao što su Kina, Kuba, Iran, Mjanmar, Sirija i Vijetnam, koje uvode cenzuru, ograničavaju pristup Internetu i hapse blogere koji kritikuju vladu.

SAD, prema njenim rečima, podržavaju slobode izražavanja, okupljanja i onlajn udruživanja i nastaviće da pomažu ljudima u „represivnim Internet okruženjima” sa tehnologijom za zaobilaženje cenzure.

Protesti u Egiptu i Iranu, podstaknuti Fejsbukom, Tviterom i Jutjubom, odražavaju „moć tehnologija za povezivanje ljudi kao katalizatora političkih, društvenih i ekonomskih promena”, rekla je američka sekretarka.

(Tanjug)