Početna strana > Hronika > Kina prva izlazi iz ekonomske krize?
Hronika

Kina prva izlazi iz ekonomske krize?

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. jul 2009.

Zahvaljujući rastu prodaje i industrijske proizvodnje, Kina je u drugom ovogodišnjem kvartalu ostvarila ekonomski rast od 7,9 odsto u poređenju sa istim kvartalom lane. Stimulativni plan vlasti u Pekingu vredan više od 500 milijardi evra, izgleda daje prve rezultate.

Kina je u drugom ovogodišnjem kvartalu ubeležila ekonomski rast od 7,9 odsto u poređenju sa ista tri meseca prošle godine zahvaljujući snažnom rastu prodaje na malo i industrijske proizvodnje.

U poređenju sa prvim tromesečjem 2009. godine, rast treće po veličini svetske ekonomije bio je 6,1 odsto, pokazuju podaci Nacionalne statističke službe.

Za tekuću godinu kineska vlada je projektovala privredni rast od osam odsto.

Peking je inače usvojio stimulativni plan vredan četiri hiljade milijardi juana (586 milijardi dolara) kako bi izolovao Kinu od globalne krize.

Cilj paketa je da se smanji zavisnost od izvoza podsticanjem domaće potrošnje kroz veće trošenje na izgradnju puteva i druge javne radove.

Najveći deo novca iz paketa namenjen je državnim građevinskim kompanijama i čeličanama ali je novac počeo da ide i ka privatnom sektoru.

Brojni analitičari očekuju da Kina bude prva zemlja koja će "isplivati" iz najteže ekonomske krize od tridesetih godina prošlog veka.

Međunarodni monetarni fond ranije ovog meseca povećao je prognozu kineskog ekonomskog rasta u 2009. za procenat, na 7,5 odsto.

Isto je prošlog meseca uradio i drugi globalni kreditor - Svetska banka, koja je podigla prognozu ovogodišnjeg privrednog rasta Kine na 7,2 sa 6,5 odsto.

U međuvremenu iz kineske vlade upozoravaju da oporavak, iako snažan, još nije čvrst i da još postoje brojne teškoće i izazovi.

(RTS)