Početna strana > Hronika > Kina posle sudske odluke kanadskih vlasti o oslobađanju Meng Vandžu: Optužbe protiv direktorke Huaveja su izmišljene; Čen Bo: Pravda je preovladala
Hronika

Kina posle sudske odluke kanadskih vlasti o oslobađanju Meng Vandžu: Optužbe protiv direktorke Huaveja su izmišljene; Čen Bo: Pravda je preovladala

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. septembar 2021.

Kineske vlasti ocenile su da je optužba protiv finansijske direktorke kompanije Huavej Meng Vandžu izmišljena i da je u pitanju politički progon.

Meng je napustila Kanadu u petak uveče, odmah posle sudske odluke o njenom oslobađanju.

„Optužba za takozvanu ‘prevaru’ protiv Meng Vandžu potpuno je izmišljena“, izjavio je neimenovani portparol kineske diplomatije.

Meng, koja je bila u kućnom pritvoru u Vankuveru od kraja 2018. godine, ukrcala se u avion za Kinu.

Sudska odluka o njenom oslobađanju doneta je na osnovu dogovora sa SAD, koje su ranije tražile njeno izručenje zbog prevare.

Ćerka osnivača kompanije Huavej uhapšena je na aerodromu u Vankuveru 1. decembra 2018. godine na zahtev SAD.

Američke vlasti su tada tvrdile da je Meng sakrila povezanost Huaveja i kompanije Skajkom, u pokušaju da proda opremu Iranu, uprkos sankcijama koje je Vašington uveo Teheranu.

Ukoliko dogovor američkih pravosudnih organa i kineske odbrane Meng Vandžu ne bude osporen ili raskinut do 1. decembra 2022. godine, tačno tri godine posle njenog hapšenja, tužba protiv nje će biti zauvek odbačena, navele su američke vlasti.

Zbog tog hapšenja, diplomatski odnosi Kine sa Kanadom i SAD su bili zaoštreni.

(Beta, AFP)