Početna strana > Hronika > Kina obavlja poslednje pripreme pre slanja sonde na Mesec, koja bi trebalo da skupi mesečevo kamenje i vrati se na Zemlju
Hronika

Kina obavlja poslednje pripreme pre slanja sonde na Mesec, koja bi trebalo da skupi mesečevo kamenje i vrati se na Zemlju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

 PEKING – Kina danas obavlja poslednje pripreme pre slanja sonde na Mesec, koja bi trebalo da skupi mesečevo kamenje i vrati se na Zemlju, u prvoj takvoj operaciji u svetu u više od 40 godina.

Raketa koja će izbaciti sondu je postavljena na poligonu za lansiranje svemirskog centra Venčang, na južnom tropskom ostrvu Hajnan, javili su zvanični mediji.

Posmatrači smatraju da bi lansiranje moglo da bude izvedeno u utorak ujutru po lokalnom vremenu, prenosi Beta.

Kao i obično, Kina nije najavila ni precizni datum, ni vreme lansiranja, pošto se svemir smatra osetljivom oblašću.

Misija Čangde pet, po imenu boginje Meseca u kineskoj mitologiji, je najambicioznija kineska misija na Mesec do sada. Ako bude uspešna ona će predstavljati veliki napredak za kineski svemirski program i neki stručnjaci kažu da bi mogla da bude priprema za vraćanje uzoraka sa Marsa ili čak za misije na Mesec sa posadom.

Sonda će ovaj put biti poslata sa ciljem da sakuplja mesečevu prašinu i kamenje, bušenjem tla do dubine od dva metra, i zatim da ih vrati na Zemlju. Ti uzorci bi mogli da pomognu naučnicima da bolje razumeju istoriju Meseca.

Ovo je prvi pokušaj vraćanja lunarnog kamenja sa sondom bez posade od 1976. kada je letelica bivšeg Sovjetskog saveza Luna 24 uspešno sprovela misiju.

Kineska letelica treba da sleti na Mesec krajem novembra, a vraćanje uzoraka na Zemlju trebalo bi da bude početkom ili sredinom decembra.

Ovo nije prvi put da Kina šalje letelice na Mesec. Ona je već poslala dva teledirigovana mala robota na lunarno tlo na misijama Čangde tri i Čangde četiri, 2013. i 2018.

Kina ulaže više milijardi dolara u svoj svemirski program da bi sustigla Evropu, Rusiju i SAD.

Poslala je svog prvog astronauta u svemir 2003, želi da napravi veliku svemirsku stanicu oko 2022. godine i očekuje da će poslati čoveka na Mesec za petnaestak godina.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner