Početna strana > Hronika > Kfor prebacuje snage na prelaz Brnjak, taj prelaz nije zapaljen
Hronika

Kfor prebacuje snage na prelaz Brnjak, taj prelaz nije zapaljen

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. jul 2011.

Kfor večeras prevozi vojnike na administrativni prelaz Brnjak, kao pojačanje, saznaje agencija Beta.

Prebacivanje dodatnih snaga Kfora obavlja se helikopterima.

Na tom administrativnom prelazu između centralne Srbije i Kosova je mirno. Euleks i predstavnici Kosovskomitrovačkog okruga demantovali su navode nekih medija da je i taj prelaz zapaljen par sati nakon što su drugi prelaz na severu Kosova, Jarinje, zapalili nepoznati mladići sa kapuljačama.

U Kosovskoj Mitrovici je večeras mirno. Na ulazu u Zvečan ima ljudi, ali put nije blokiran.

Sa druge strane, na putu od Leposavića do Mitrovice, dugačkom 35 kilometara, nije bilo nikoga, javlja reporter Bete iz Mitrovice.

Put od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici oko 20 sati blokirali su američki vojnici iz sastava Kfora. Put je blokiran u blizini mesta Lešak, u oba pravca, i prolazak nikome nije dozvoljen.

Prelaz Jarinje zapaljen je molotovljevim koktelima i demoliran bagerom. Istovremeno je bačen molotovljev koktel i na bazu Kfora, udaljenu 50-ak metara, koja je zbog toga evakuisana.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio je večeras da na prelazu Brnjak večeras nije bilo incidenata.

Bogdanović je za agenciju Beta demantovao navode pojedinih beogradskih medija koji su večeras javili da je nakon punkta Jarinje, oko 21 sat zapaljen i drugi administrativni prelaz Brnjak.

Tu informaciju u izjavi za Betu prethodno su demantovali i predstavnici Euleksa i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Portparol Euleksa Nik Hoton je tom prilikom osudio upotrebu sile i pozvao na smirivanje situacije na severu.

Nedeljković je dodao da je situacija na prelazu Brnjak mirna.

Nepoznate osobe su oko 19 sati bacile molotovljeve koktele na prelaz Jarinje.

Od 20.30 minuta na tom prelazu se nalaze ministar Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borko Stefanović koji bi tokom večeri trebalo da se sastanu sa komandantom Kfora Erahrdom Bilerom.

(Beta)