Početna strana > Hronika > Ketrin Ešton: Dijalog Beograda i Prištine mora odmah da počne
Hronika

Ketrin Ešton: Dijalog Beograda i Prištine mora odmah da počne

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. septembar 2010.

Dijalog Beograda i Prištine mora odmah da počne, poručila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Dogovor Kosova i Srbije je od suštinske važnosti za uklanjanje prepreka na putu ka članstvu u Uniji, poručila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Integracije u Evropsku uniju su dugoročan proces i zato je veoma važno da dijalog počne odmah", istakla je Eštonova za Balkan insajt.

Komentari baronice Ešton, dolaze posle njenog prvog susreta sa zvaničnicima Prištine i Beograda, u kojem je glavna tema bila pitanje pregovora.

Eštonova je rekla da odluka o izmeni Rezolucije za predsednika Tadića nije bio "lak" posao, ali da otvara "novo poglavlje".

Ovo je pravi trenutak za početak dijaloga i, pre svega, prilika da se otklone sve prepreke na putu ka Evropskoj uniji, istakla je Eštonova i dodala da od ishoda pregovora najviše zavisi poboljšanje života ljudi.

Eštonova je najavila da će sa drugim međunarodnim akterima, uključujući i Sjedinjene Američke Države, pripremiti uslove za pregovore.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost istakla je da će se razgovori fokusirati na promovisanje saradnje i poboljšanje života ljudi, ali i na pitanje statusa za sever, gde većinski živi srpsko stanovništvo.

Ona je istakla da će se pregovori održavati "korak po korak", gde bi se konkretna pitanja rešavala jedno za drugim.

Zamenik premijera Ivica Dačić, takođe, je izjavio da je veoma važno da počne dijalog između Beograda i Prištine, ali da niko u ovom trenutku ne može da kaže kada će do toga i doći.

"Važno je da se dijalog otvori, a Srbija je životno zainteresovana da se na prostoru Kosova i Metohije zadrži mir stabilnost i bezbednost jer u suprotnom može da dođe do destabilizacije Kosova, Srbije i čitavog regiona", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština treba da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima i rešavanju svakog konkretnog životnog problema, "a ta pitanja vezana su i za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije".

Ketrin Ešton je istakla da "ima mnogo oblasti gde postoji potreba za unapređenjem saradnje i postizanjem zajedničkih evropski standarda".

Prema njenim rečima, Unija je ponudila da pomogne taj dijalog, čiji je jedini cilj da se krene ka EU i uklone prepreke na predodređenom putu.

Na spekulacije da će Srbija dobiti ubrzanje ka članstvu u EU, posle postignutog kompromisa, Eštonova je priznala da su konsultacije o napretku Beograda ka narednoj fazi procesa pristupanja "intenzivirana u poslednje vreme".

(RTS)