уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Катовице: Одбојкаши Србије остали без медаље на ЕП, у мечу за треће место поражени су од селекције Пољске са 3:0 (25:22, 25:16, 25:22)
Хроника

Катовице: Одбојкаши Србије остали без медаље на ЕП, у мечу за треће место поражени су од селекције Пољске са 3:0 (25:22, 25:16, 25:22)

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 19. септембар 2021.

Обојкашка репрезентација Србије није успела да освоји медаљу на шампионату Европе.

Екипа селектора Слободана Бобе Ковача у мечу за треће место, у Катовицама, поражена је од домаће селекције Пољске резултатом 3:0, по сетовима 25:22, 25:16, 25:22.

Селекција Србије је тек други пут у последњих шест шампионата континента остала без медаље – 2011. и 2019. била је првак Европе, а 2013. и 2017. бронзана.

Пољска је уз велику подршку пуне дворане поновила резултат са претходног првенства, а у витринама има још злато из 2009, пет сребрних и четири бронзане медаље.

Србија је у првом и трећем сету била равноправна са противником, у трећем је надокнадила минус четири (22:18) и изједначила на 22:22, али је меч дефинитивно преломио Вилфредо Леон сјајним сервисима.

Натурализовани Леон предводио је домаћу селекцију са 14 поена, док је Бартош Курек уписао 11 поена.

У пораженом тиму само је Марко Ивовић са десет поена био двоцифрен и тај детаљ може да буде један од разлога пораза Ковачеве екипе.

У финалу у 21 час играју Словенија и Италија.

Србија је дуел отворила у стандардној постави – примачи сервиса су Урош Ковачевић и Марко Ивовић, средњи блокери Срећко Лисинац и капитен Марко Подрашчанин, дизач је Никола Јововић, коректор Александар Атанасијевић, а либеро Никола Пековић.

Србија је пропустила своје прилике да дође до бољег резултата у првом сету јер је „Плава чета“ имала вођство 14:13, и 16:15. Тада је Пољска почела да сервира веома добро, направила предност и увела сет у релативно мирну завршницу.

Пољска долази до вођства у сетовима резутлатом 25:22. Најефикаснији у домаћој селекцији је Бартош Курек са шест поена (42 одсто успешности), док је у тиму Бобе Ковача четири поена освојио Александар Атанасијевић, а Србији недостају поени Уроша Ковачевића. Пољаци су имали 14 успешних смечева у односу на 10 српских.

У другом сету после нових успешних сервиса Бартоша Курека Пољска долази до предности 4:2 и 6:4, али се Србија враћам. Међутим, Новаковски је успешан и доноси домаћима прву осетнију предност – 9:5. После нових муњевитих сервиса Новаковског Пољска води 11:5.

Предност Пољског тима наставља да расте и пошто је Леон погодио за 20:10, практично је све решено у другом сету. Изванредно сервирају домаћи, пријем Србије је расејан, а вођство расположених Пољака незадрживо расте.

У игру је ушао и дизач Вук Тодоровић, доскорашњи првотимац Војводине, али Србија не успева да дође до значајне промене у односу снага. Качмарек је изнудио блок-аут, за сет-лопту, а другу користе Пољаци и са 25:16 подижу вођство у сетовима на 2:0.

Домаћи су боље почели и трећи сет. Пољска игра са много више самопоудзадња, сервис их служи, а песма са трибина не порестаје.

Пољаци су се код резултата 11:7 први пут дошли до четири поена поредности у овом делу меча. Далеко је медаља…

Велика борба и сјајна одбојка виђена је код резултата 13:9. Поен је после неколико одличних блокова припао Србији. Ово би можда могао да буде подстрек за Ковачеве изабранике…

Тајм-аут за домаћи тим код вођства 14:13. Србија је имала шансу да изједначи на 15:15, али је Лубурић лопту испуцао у аут. Издначење – 16:16, али Курек не дозвољава да Себија поведе. Леон за 18:16.

Серија Пољака 4:1 за 20:17 у финишу трећег сета. Пољска је све ближе освајању медаље – 22:18.

Србија је смањила на 22:20, да ли има шансе? Ивовић је сигуран, само поен предности за домаже – 22:21. Ас Лубурића – 22:22, а потом и сервис грешка српског репрезентативца.

Леон сјајним сервисом доводи свој тим на корак до победе – 24:22. Две меч лопте имају Пољаци.

Готово је – Пољска је добила трећи сет 25:22 и освојила бронзану медаљу.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер