Početna strana > Hronika > Karles Pućdemon došao na sednicu Evropskog parlamenta
Hronika

Karles Pućdemon došao na sednicu Evropskog parlamenta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. januar 2020.

 Bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon danas je prvi put došao na sednicu Evropskog parlamenta (EP), uprkos nalogu za njegovo hapšenje koji je izdala Španija.

Pućdemon, koji kao poslanik EP uživa imunitet, odlučan je da iskoristi to telo Evropske unije za nastavak političke borbe za otcepljenje Katalonije od Španije.

Dolazak na sednicu EP u Strazburu Pućdemon je iskoristio da zahteva momentalno puštanje na slobodu bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa, takođe izabranog za poslanika EP na izborima u maju prošle godine.

„On bi trebalo da bude ovde s nama. On ima ista prava“, rekao je Pućdemon.

Mogućnost da Pućdemon u srcu EU kritikuje presudu španskog suda, kojom je Žunkeras osuđen na 13 godina zatvora zbog pobune, predstavlja izvestan udarac za vlast u Madridu koja se oštro usprotivila pokušaju Katalonije da se otcepi 2017. godine.

Pućdemona je u Strazburu pozdravilo nekoliko stotina pristalica koji su mahali katalonskim zastavama i uzvikivali „Pućdemon predsednik“.

Pućdemon je u EP došao s bivšim katalonskim ministrom zdravlja Tonijem Kominom, evroposlanikom čije izručenje Španija takođe zahteva zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine. Pućdemon i Komin su tada pobegli u Belgiju, a u maju 2019. izabrani su za evroposlanike kao predstavnici katalonskih separatističkih partija.

„Španija je pokušala da nam zabrani (da budemo poslanici EP), ali danas smo konačno ovde“, kazao je Komin.

U Strazbur su danas došli i članovi katalonske vlade da pruže podršku bivšim liderima tog španskog regiona.

(Beta)