Početna strana > Hronika > Kabinet predsednika Srbije: Nema ni govora o bilo kakvom posrednom priznavanju autokefalnosti CPC od strane predsednika; NSPM: Ovo su Vučićeve reči - „Crnogorska autokefalna crkva, i defakto i de jure, postoji čak i pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore“
Hronika

Kabinet predsednika Srbije: Nema ni govora o bilo kakvom posrednom priznavanju autokefalnosti CPC od strane predsednika; NSPM: Ovo su Vučićeve reči - „Crnogorska autokefalna crkva, i defakto i de jure, postoji čak i pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. decembar 2019.

Iz kabineta oštro osuđuju maliciozne interpretacije i navode da predsjednik Srbije apsolutno stoji čvrsto uz svoju Srpsku pravoslavnu crkvu svuda gdje ona živi i djeluje, pa tako i u Crnoj Gori.

IN4S je kontaktirao kabinet predsjednika Srbije vezano za izjavu koju su režimski mediji interpretirali kao navodno priznanje predsjednika Srbije o navodnoj ”autokefalnosti takozvane CPC”.

Iz kabineta oštro osuđuju maliciozne interpretacije i navode da predsjednik Srbije apsolutno stoji čvrsto uz svoju Srpsku pravoslavnu crkvu svuda gdje ona živi i djeluje, pa tako i u Crnoj Gori.

„Nema ni govora o bilo kakvom ”posrednom” priznavanju autokefalnosti CPC od strane predsjednika kako su to neki mediji vrlo zlonamjerno pokušali da istaknu. To naravno nije njegov stav. Naprotiv, notorna je činjenica da je jedina kanonski priznata i autokefalna Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.“, naglasili su u kabinetu predsjednika Srbije.

Kako su nam pojasnili iz Predsedništva, predsjednik Vučić je na nedavnom sastanku sa Milom Đukanovićem povodom usvajanja Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori jasno rekao: ”Sve da ste sto odsto u pravu, a niste, ne možete da otimate nešto što je 100 godina nečije u čistoj državini”.

Večernje novosti: Predsednik ne priznaje takozvanu CPC - Portali bliski vlasti u Crnoj Gori izvrnuli Vučićeve reči

Đukanoviću jasno rekao: i da ste sto odsto u pravu, a niste, ne možete da otimate nešto što je 100 godina nečije u čistoj državini

Večerašnje gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na televiziji O2 pojedini portali bliski vlasti u Crnoj Gori pokušali su da zloupotrebe, interpetirajući zlonamerno Vučićeve reči kako bi se u tamošnjoj javnosti stekao utisak da šef srpske države posredno podržava takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Vučićev stav o spornom zakonu o slobodi veroispovesti pojedini sajtovi u Podgorici izvukli su iz konteksta citirajući kako je predsednik Srbije izrekao da Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006.

Kako su nam pojasnili naši izvori iz Predsedništva, suština je u tome da je Vučićna nedavnom sastanku sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem jasno rekao: sve da ste sto odsto u pravu, a niste, ne možete da otimate nešto što je 100 godina nečije u čistoj državini.
Inače, kako su nam rekli naši sagovornici sa Andrićevog venca, predsednik ječvrsto uz kanonski priznatu SPC i večerašnje izvrtanje suštine njegove poruke ocenjuje se kao sračunati pokušaj medijske manipulacije namenjen crnogorskim unutrašnjim prilikama.

NSPM: Ovo su Vučićeve reči - „Crnogorska autokefalna crkva, i defakto i de jure, postoji čak i pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore.“

Neposrednim uvidom u video snimak nastupa predsednika Aleksandra Vučića u emisiji „Stav“ na televiziji „O2“, kao i na osnovu transkripta njegovih reči koje objavio Tanjug, a koje se nalaze na sajtu vucic.rs, može se nedvosmisleno utvrditi da je predsednik rekao kako: “Crnogorska autokefalna crkva, i defakto i de jure, postoji od čak i pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine“.

Vukadinović: Faul je ogroman. Očekujem da se Vučić izvini makar zbog te autokefalnosti, ili da SPC reaguje

(IN4S, Novosti, NSPM)