Početna strana > Hronika > Južna Koreja: Predsednik svim građanima ponudio besplatnu vakcinu protiv koronavirusa
Hronika

Južna Koreja: Predsednik svim građanima ponudio besplatnu vakcinu protiv koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. januar 2021.

 Južnokorejski predsednik rekao je da će zemlja ponuditi besplatne vakcine protiv Kovida-19 svim svojim stanovnicima u fazama.

Predsednik Mun DŽe-in ovo je rekao u novogodišnjem obraćanju u ponedeljak.

Vlada je ranije objavila da će vakcinacija početi u februaru.

Južnokorejski zvaničnici su rekli da će imati vakcine za 56 miliona ljudi, što je količina koja izgleda dovoljna za 52 miliona stanovnika u zemlji.

Rekli su da će razraditi detaljne planove vakcinacije kasnije ovog meseca. Preporučuje se da prvo bude vakcinisano medicinsko osoblje, stariji ljudi, odrasli sa hroničnim obolenjima, policija i vojska.

Posle više nedelja visokog rasta broja inficiranih, u Južnoj Koreji je broj zaraženih postepeno počeo da usporava, uz propise o socijalnom distanciranju, koji uključuju zabranu okupljanja pet ili više ljudi.

Ranije, Južna Koreja je prijavila 451 novi slučaj zaraze, prvi put posle 41 dana da je dnevni broj novozaraženih bio ispod 500. U zemlji je ukupno registrovano 69.114 slučajeva zaraze i 1.140 umrlih.

Predsednik Mun rekao je da se „konačno nazire kraj mračnog tunela“. Rekao je da vlada ulaže svoje najbolje napore da dalje suzbije sadašnji novi porast zaraze.

(Beta-AP)