Početna strana > Hronika > Julija Timošenko: Nema ulaska u NATO bez prethodnog referenduma
Hronika

Julija Timošenko: Nema ulaska u NATO bez prethodnog referenduma

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. decembar 2009.

KIJEV – Ukrajinska premijerka i predsednički kandidat Julija Timošenko izjavila je da Ukrajina ne bi trebalo da uđe u NATO a da pre toga u zemlji ne bude održan referendum.

Timošenko je u intervjuu nemačkom dnevniku Handelsblat rekla da ovo pitanje trenutno nije aktuleno i da se ona , kad je reč o učlanjenju u Alijansu, zalaže za održavanje referenduma, preneo je Itar-Tas.

Na pitanje novinara nemačkog lista da li bi žrtvovala članstvo u NATO zarad dobrosusedskih odnosa sa Rusijom, Timošenko je odgovorila: „To je osetljiva tema. Potrebno je da prođe još vremena pre nego što budemo mogli da se pozabavimo tim pitanjem”.

Ona je istakla da teži pragmatičnim odnosima sa Moskvom, ali da smatra da je najpre potrebno te odnose normalizovati.

„Kao premijer već sam preduzela prve korake na tom planu”, navela je Timošenko, podsetivši da su sa Rusijom zaključeni desetogodišnji ugovori o isporukama gasa, kao i da je aktivirana saradnja u drugim oblastima.

Predsednički izbori u Ukrajini biće održani 17. januara naredne godine.

Zvanična Moskva se protivi širenju Severnoatlantske alijanse na istok, odnosno na države koje su nekada bile u sastatu Sovjetskg Saveza, a posebno eventualnom ulasku Ukrajine u NATO.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner