Početna strana > Hronika > JP Skijališta Srbije: Rešenje Upravnog suda se ne odnosi na izgradnju gondole, već na građevinsku dozvolu za pripremne radove zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji stanice Kalemegdan
Hronika

JP Skijališta Srbije: Rešenje Upravnog suda se ne odnosi na izgradnju gondole, već na građevinsku dozvolu za pripremne radove zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji stanice Kalemegdan

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. april 2019.

Skijališta Srbije navode da se rešenje Upravnog suda kojim su obustavljeni radovi na Kalemegdanu ne odnosi na izgradnju gondole, već na građevinsku dozvolu za pripremne radove u svrhu zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji stanice Kalemegdan i obezbeđenja i očuvanja stabilnosti terena i same kalemegdanske padine u okviru tih istraživanja.

Skijališta Srbije su navela da je Upravni sud trenutno onemogućio navedena arheološka istraživanja i dodala da je to "nesvakidašnja odluka".

To javno preduzeće je napomenulo da su kamene ograde na kalemegdanskoj padini, na lokaciji buduće polazne stanice gondole, izgrađene nakon Drugog svetskog rada i da nisu deo Kalemegdanske tvrđave, kao i da će se njihovo uklanjanje i naknadno uklapanje raditi u skladu sa uslovima nadležnih institucija.

"Donetim rešenjem Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja za pripremne radove onemogućena su arheološka istraživanja u neophodnom obimu za buduću stanicu gondole. Izdavanje građevinska dozvola za izgradnju gondole je u proceduri nadležnog ministarstva, pa je samim tim nemoguće otpočeti sa radovma pre pribavljanja te dozvole", navodi se u saopštenju.

To znači, kako je objašnjeno, da je nemoguće zaustavljanje izgradnje gondole kada radovi na izgradnji nisu ni počeli. Skijališta su navela da je, da bi gondola bila izgrađena, neophodno sprovesti arheološka ispitivanja što je u skladu sa rešenjima i uslovima nadležnih institucija.

"Grad Beograd, Republika Srbija i Skijališta Srbije poštovaće tu privremenu meru i očekuju da će sud što pre da reši taj spor čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja", navodi se u saopštenju i dodaje da će sama izgradnja gondole početi po sticanju svih uslova i u skladu sa zakonom.

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Beta)

Videti još: Goran Vesić: Privremena mera Upravnog suda ne odnosi se na izgradnju gondole, već na građevinsku dozvolu za sprovođenje radova Arheološkog instituta SANU

Upravni sud naložio zaustavljanje radova na izgradnji žičare na Kalemegdanu

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner