Хроника

Јово Бакић: Вучић представља већу опасност од коронавируса - он ће следити пример свог учитеља Мила Ђукановића да искористи кризу за остваривање доживотне личне власти

Штампа
четвртак, 26. март 2020.

 Већ сада је јасно да глобално друштво неће бити исто после вишемесечне владавине Цовид-19, а то ће се одразити и на Србију.

Дубока привредна рецесија већ сада је предвидива, али не може се тачно предвидети њена дубина и размере, као и какве ће последице оставити у различитим деловима светског капиталистичког система. Ако судимо на основу искуства, Србија ће, као део периферије тог система, бити изложена, након протока одређеног времена, најјачим ударима. Капитализам ће се бранити ауторитарним средствима, као и увек када је у оштријој кризи, и ту садашњи председник види своју прилику да следи светао пример свога учитеља Мила Ђукановића у покушају остваривања доживотне личне власти – каже за Данас социолог Јово Бакић, одговарајући на питање какве ће последице на народ и државу произвести ванредно стање, али и страх и паника од вируса.

* Колико помно слушате свакодневна обраћања председника и како на вас делују уведене рестриктивне мере?

– Да сам психолог или психијатар, свакако би ми тај случај био веома занимљив. Но, пошто нисам ни једно ни друго, забринут сам, јер тај усплахирени и неодговорни човек, који се услед очајног стања нашег друштвено-економског и политичког система налази на челу државе, уноси додатну нервозу и панику међу грађане. Утолико, председник СНС-а представља кудикамо већу опасност за друштво од короне којом се крунисао. Уопште није било неопходно увођење ванредног стања (стручњаци су препоручивали проглашење ванредне ситуације), а видећемо да ли ће председник СНС-а и његови сарадници покушати да лове у мутном продужујући га и након проласка опасности од пандемије. Имајући у виду лик и дело садашњег председника СНС-а, не би ме то изненадило, а надам се да би многе грађане наљутило.

* Неке ваше опозиционе колеге тврде да председник Србије ужива у ванредном стању и потпуној доминацији?

– Нема никакве дилеме да је тако. Штавише, извињавам се што излазим из оквира моје струке, није искључено да је реч и о оргазмичком доживљају.

* Свакодневно се чују и критике да је Србија закаснила са мерама у борби против овог вируса и да је допринела конфузији која се кретала од тога да је то најсмешнији вирус, до тога да је то толико озбиљно да ћемо морати да се опростимо од неких најближих.

– Свакако је задоцнела. Доктор Несторовић је својим неодговорним изјавама већ обезбедио неславно место у историји Србије. Свакако је то случај и с председником СНС-а. Но, та неодговорност у изјавама била је праћена неодговорним делањем, па има случајева, у првој декади марта, људи који су данима претходно боравили у Техерану, па преко аеродрома у Милану стизали у Србију (на београдском аеродрому само би им измерили температуру), а да затим уопште нису боравили у изолацији, већ су могли, зависно од тога да ли су заражени и колико им је богат друштвени живот, заразити и на стотине људи. Наравно, након такве неодговорности, уследио је страх од катастрофалног стања у којем се налази наш здравствени систем и његовог слома. Свеједно, председник СНС-а и његова приправница на челу владе нису се понашали као државници, већ као успаничени и кукавни странчари.

 * Строге мере су ипак уведене, а једна од најновијих је и више тестирања и хоспитализација на Београдском сајму.

– Светска здравствена организација од почетка инсистира на већем броју тестирања, али тек је под утицајем кинеских стручњака наша власт на то пристала. Ако кинеска искуства говоре да су такве мере потребне и ако наши епидемиолози деле тај став, никако се не бих противио.

* Упркос ширењу вируса један број послодаваца определио се за отпуштање радника, остављајући их тако чак и без социјалног и здравственог осигурања. Како на то, као левичар, гледате?

– Што би рекао председник СНС-а, то је капитализам. Уистину јесте. Но, у ванредном стању би чак и капиталистичка држава могла да забрани нечовечно поступање. Реч је, међутим, о томе да је ова власт у функцији капиталистичке нечовечности. Но, и малим предузећима треба вратити четвртину уплаћеног прошлогодишњег пореза, јер се и она налазе под огромним ударом.

 * Избори су расписани у време када је у Италији било 50.000 оболелих и хиљаде мртвих у Кини. Зар нико није могао да предвиди да ће то стићи и до нас и да ће избори морати да се одложе?

– Наравно да је могло, али као што нагласих, на челу државе нису државници већ странчари. На страну сада још поразнија чињеница да је нашу државу већ раније отела мафија, те да је ауторитарни систем у функцији мафијашког владања над грађанима. У том смислу, круна лепо стоји председнику СНС-а.

* С обзиром да су сада избори одложено за извесно време, да ли ћете размислити да када им дође време на њих ипак изађете?

– Верујте да у овом тренутку уопште не размишљам о изборима.

 * Како подносите ванредно стање, полицијски час и свакодневно бомбардовање негативним информацијама?

– Од када знам за себе пролазим кроз различите друштвене кризе. Брзо се привикавам на нове ситуације. Менталну хигијену одржавам појачаним читањем и учењем организовања даљинског студирања. Трудим се да не излазим када не морам из куће и да избегавам гужву. Набављам намирнице, помало физички вежбам (требало би више и читам ремек-дело Карла Крауса „Посљедњи дани човечанства“). Нема зајемчене сигурности, али ни „смрти без судњега дана“.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]