Хроника

Јоргованка Табаковић: У јулу додатни раст девизних резерви, укупно 14,1 милијарда евра

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је да су девизне резерве од 13,5 милијарду евра на крају јуна, у прве две недеље јула додатно повећане и сада износе 14,1 милијарду евра.

У јуну и јулу купљено је 665 милиона евра на девизном тржишту, чиме је додатно повећана финансијска стабилност земље, рекла је Табаковић на седници скупштинског одбора за финансијие и буџет, на коме је разматран извештај о раду НБС.

Резерве у злату су у вредности 1,8 милијарди евра и све се оно налази у трезорима НБС, нема више ништа у банкама у иностранству

Она је истакла да су резерве у злату у вредности 1,8 милијарди евра, и да се све оно налази у трезорима НБС, нема више ништа у банкама у иностранству.

Табаковић је навела да су стране директне инвестиције у Србију у првих шест месеци биле 1,72 милијарде евра, или 18,9 одсто више него у истом периоду прошле године, а укључујући прве две недеље јула износе 1,825 милијарди.

Динарска штедња је, прецизирала је, прешла 100 милијарди динара, што је 5,6 пута више него 2012. године.

Тренутна инфлација је, према речима Табаковић, око три одсто, међу најнижима у поређењу са земљама са исто вођеном монетарном политиком, а очекује се да у другој половини године буде два одсто, што је испод пројективаног циља.

Економски и финансијски резултати земље од почетка борбе са коронавирусом показали су да су мере које су доношене биле правовремене и адекватне, деловали смо јако, координисано и правовремено, констатовала је она.

Табаковић је нагласила да би, без тих мера пад БДП био шест одсто, а у првих шест месеци бележи се раст, као и, што је врло важно, повећање броја запослених у приватном сектору за 4,8 одсто.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]