Početna strana > Hronika > Jorgovanka Tabaković: U julu dodatni rast deviznih rezervi, ukupno 14,1 milijarda evra
Hronika

Jorgovanka Tabaković: U julu dodatni rast deviznih rezervi, ukupno 14,1 milijarda evra

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2021.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su devizne rezerve od 13,5 milijardu evra na kraju juna, u prve dve nedelje jula dodatno povećane i sada iznose 14,1 milijardu evra.

U junu i julu kupljeno je 665 miliona evra na deviznom tržištu, čime je dodatno povećana finansijska stabilnost zemlje, rekla je Tabaković na sednici skupštinskog odbora za finansijie i budžet, na kome je razmatran izveštaj o radu NBS.

Rezerve u zlatu su u vrednosti 1,8 milijardi evra i sve se ono nalazi u trezorima NBS, nema više ništa u bankama u inostranstvu

Ona je istakla da su rezerve u zlatu u vrednosti 1,8 milijardi evra, i da se sve ono nalazi u trezorima NBS, nema više ništa u bankama u inostranstvu.

Tabaković je navela da su strane direktne investicije u Srbiju u prvih šest meseci bile 1,72 milijarde evra, ili 18,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uključujući prve dve nedelje jula iznose 1,825 milijardi.

Dinarska štednja je, precizirala je, prešla 100 milijardi dinara, što je 5,6 puta više nego 2012. godine.

Trenutna inflacija je, prema rečima Tabaković, oko tri odsto, među najnižima u poređenju sa zemljama sa isto vođenom monetarnom politikom, a očekuje se da u drugoj polovini godine bude dva odsto, što je ispod projektivanog cilja.

Ekonomski i finansijski rezultati zemlje od početka borbe sa koronavirusom pokazali su da su mere koje su donošene bile pravovremene i adekvatne, delovali smo jako, koordinisano i pravovremeno, konstatovala je ona.

Tabaković je naglasila da bi, bez tih mera pad BDP bio šest odsto, a u prvih šest meseci beleži se rast, kao i, što je vrlo važno, povećanje broja zaposlenih u privatnom sektoru za 4,8 odsto.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner