Početna strana > Hronika > Jorgos Papandreu: Nasilni protesti u Grčkoj prete da odvedu društvo u varvarstvo
Hronika

Jorgos Papandreu: Nasilni protesti u Grčkoj prete da odvedu društvo u varvarstvo

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. jul 2011.

ATINA – Grčki premijer Jorgos Papandreu upozorio je da nasilni protesti zbog oštrih mera štednje, uvedenih na zahtev međunarodnih zajmodavaca, prete da odvedu društvo u varvarstvo koje je u prošlosti rušilo demokratiju u Grčkoj.

Mere štednje, koje su zajmodavci tražili u zamenu za novčanu pomoć prezaduženoj Grčkoj, izazvale su napade na političare i krvave demonstracije na ulicama prestonice Atine, gde je došlo do sukoba između mladih, koji nose kapuljače, i policije.

Aludirajući na dolazak vojne hunte, koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. godine, Papandreu je juče na sastanku vlade rekao da je ugrožavanje demokratskih institucija u prošlosti vodilo rušenju demokratije.

„Svi moramo učiti iz istorije”, poručio je premijer.

Jedan neimenovani zvaničnik vlade, na koga se poziva agencija Rojters, precizirao je da Papandreu ne misli da postoji rizik od uspostavljanja vojnog režima.

„Premijer nije rekao da je demokratija u opasnosti. On je mislio da će nasilje omogućiti antidemokratsko ponašanje i podsetio je ljude na istoriju”, kazao je taj zvaničnik.

Mere štednje, koje obuhvataju smanjenje plata u javnom sektoru i povećanje poreza, uvedene su u toku najteže recesije koja je pogodila Grčku od uspostavljanja demokratije i krajnje su nepopularne.

(Tanjug)