Početna strana > Hronika > Jordanski kralj Abdulah: Pod pritiskom sam da izmenim istorijsku ulogu moje zemlje, zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, ali ja to neću učiniti, štitiću islamska i hrišćanska sveta mesta
Hronika

Jordanski kralj Abdulah: Pod pritiskom sam da izmenim istorijsku ulogu moje zemlje, zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, ali ja to neću učiniti, štitiću islamska i hrišćanska sveta mesta

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. mart 2019.

 Aman -- Jordanski kralj Abdulah Drugi obećao je da će štititi islamska i hrišćanska sveta mesta u Jerusalimu, označivši to "crvenom linijom" za svoju zemlju.

On je u sredu tokom posete guvernoratu Zarka kraj Amana rekao da je pod pritiskom da izmeni istorijsku ulogu svoje zemlje, zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, ali da on to neće učiniti.

"Neću nikada u svom životu izmeniti svoju poziciju prema Jerusalimu. Sav moj narod je sa mnom", rekao je jordanski monarh, ali nije naveo s kakavim pritiskom je suočen, preneo je AP. 

Savet koji je postavio Jordan nadgleda muslimanska svetilišta u Jerusalimu. Taj savet polaže ekskluzivno ovlašćenje nad Uzvišenim utočištem (Haram al Šarifom) odnosno Brdom hrama kako to mesto zovu Jevreje i kaže da nije pod izraelskom jurisdikcijom. 

Na tom mestu gde se nalaze džamije Al-Aksa i Kupola na steni, a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi često eskalira napetost.

(Beta)