Хроника

Јоханес Хан: Европска перспектива највећи подстрек у процесу преговора између Београда и Приштине

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

 Брисел -- Европски комесар Јоханес Хан изјавио да је одлагање почетка преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом огромна штета за кредибилитет ЕУ.

Хан се данас последњи пут обратио пред Комитетом за спољне послове Европског парламента у својству комесара за проширење и суседску политику ЕУ.

Он сматра да ЕУ не може себи да дозволи да се најпре бави унутрашњим реформама, а тек онда процесима у региону Западног Балкана, јер, како је рекао, у том је случају превелики ризик од назадовања тих земаља у реформама.

"Кредибилитет је претрпео огромно штету. ЕУ у свету говори о успесима мултилатерализма и ми смо водећа сила у томе, али овде нисмо успели да усвојимо одлуку. Наш кредибилитет је оштечен", поручио је Хан.

Он је подсетио да је кредибилитет ЕУ једна од њених највећих предности, те да су управо те земље чланице дале гаранције да ће преговори почети када се испуне критеријуме.

"Ми нисмо испоручили наша обечања и надам се да ће одлука бити ревидирана. Велика већина земаља годинама ради на отворању преговора", нагласио је Хан.

Хан је такодје рекао да су услови који су били постављени Тирани и Скопљу у јуну 2018. године били резултат консензуса земаља чланица ЕУ, а не Европске комисије, те да ништа "силом није било наметнуто" земаљама чланицама Уније.

Давање "зеленог светла", поручио је Хан, представља пре свега признање за посао који су урадиле две земље, упозоривши да ЕУ мора да води рачуна о последицама које може да изазове блокада у односу на друге земље региона.

Он је подсетио да је европска перспектива највећи подстрек и у процесу између Београда и Приштине.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]