Početna strana > Hronika > Job van den Berg: Nema SSP-a za Srbiju
Hronika

Job van den Berg: Nema SSP-a za Srbiju

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 07. jun 2009.

U ovom trenutku nema razloga za promenu stava Holandije o stupanju na snagu Prelaznog sporazuma EU i Srbije i ratifikaciju njihovog Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP), izjavio je portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Job van den Berg.

Beogradska "Politika" piše da je Berg stav Holandije obrazložio time što se iz izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca vidi da još nema pune saradnje Srbije sa Tribunalom.

"Početak primene Prelaznog sporazuma i ratifikacija SSP-a mogu početi kada bude ostvarena puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom", izjavio je Van den Berg za "Politiku".

On je ukazao da iz Bramercovog izveštaja, za koji je rekao da je veoma jasno napisan, Holandija nije mogla da zaključi da je ostvarena puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom.

"Dakle, još nema pune saradnje sa Tribunalom, a to je jedan od političkih kriterijuma iz Kopenhagena (pravila EU kojima se definiše podobnost država za pristupanje u EU)", rekao je za Van den Berg.

Na pitanje da li najnoviji Bramercov izveštaj može uticati na Vladu Holandije da promeni stav i odobri stupanje na snagu Prelaznog sporazuma sa Srbijom, u kabinetu šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena "Politici" je rečeno da nema novih elemenata za promenu odluke.

(Beta)