Хроника

Јереван: Нове тензије између Јерменије и Азербејџана, Пашињан предлаже руске снаге на граници

Штампа
четвртак, 29. јул 2021.

Јерменски премијер Никол Пашињан је предложио распоређивање руских снага дуж границе између Јерменије и Азербејџана, због раста напетости између Јеревана и Бакуа.

Азербејџан и Јерменија су разменили оптужбе о кршењу прекида ватре који су, уз посредовање Москве, обе стране прихватиле у среду, јавља Ројтерс.

„У актуелној ситуацији, има смисла размотрити постављање пунктова руске пограничне страже дуж целе дужине границе“, изјавио је Пашињан на седници владе.

Пашињан је рекао да је Јереван спреман да о том предлогу разговара са Русијом и оценио да би такав потез омогућио демаркацију границе без опасности од сукоба.

Министарство одбране Јерменије је саопштило да су рано јутрос азербејџанске снаге отвориле ватру на граници, на шта је одговорено.

Истовремено Азербејџан тврди да су јерменске снаге отвориле ватру из митраљеза и ручних бацача, уз употребу ручних бомби, због чега им је узвраћено.

Прекид ватре је закључен у среду, после једног од најтежих граничних инцидената од прошлогодишњег рата између јерменских снага и Бакуа око области Нагорно Карабах.

Јерменија је навела да су три њена војника погинула, док су четворица рањена, док је Азербејџан саопштио да има двојицу рањених.

(Фоне, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]