Početna strana > Hronika > Jerevan: Nove tenzije između Jermenije i Azerbejdžana, Pašinjan predlaže ruske snage na granici
Hronika

Jerevan: Nove tenzije između Jermenije i Azerbejdžana, Pašinjan predlaže ruske snage na granici

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je predložio raspoređivanje ruskih snaga duž granice između Jermenije i Azerbejdžana, zbog rasta napetosti između Jerevana i Bakua.

Azerbejdžan i Jermenija su razmenili optužbe o kršenju prekida vatre koji su, uz posredovanje Moskve, obe strane prihvatile u sredu, javlja Rojters.

„U aktuelnoj situaciji, ima smisla razmotriti postavljanje punktova ruske pogranične straže duž cele dužine granice“, izjavio je Pašinjan na sednici vlade.

Pašinjan je rekao da je Jerevan spreman da o tom predlogu razgovara sa Rusijom i ocenio da bi takav potez omogućio demarkaciju granice bez opasnosti od sukoba.

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su rano jutros azerbejdžanske snage otvorile vatru na granici, na šta je odgovoreno.

Istovremeno Azerbejdžan tvrdi da su jermenske snage otvorile vatru iz mitraljeza i ručnih bacača, uz upotrebu ručnih bombi, zbog čega im je uzvraćeno.

Prekid vatre je zaključen u sredu, posle jednog od najtežih graničnih incidenata od prošlogodišnjeg rata između jermenskih snaga i Bakua oko oblasti Nagorno Karabah.

Jermenija je navela da su tri njena vojnika poginula, dok su četvorica ranjena, dok je Azerbejdžan saopštio da ima dvojicu ranjenih.

(Fone, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner