Хроника

Јенс Столтенберг: Позивам Русију да поштује обавезе из споразума "Отворено небо" из којег САД прете да ће се повући

Штампа
петак, 22. мај 2020.

 Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је Русију да поштује обавезе и сарађује у надгледању својих војних активности у циљу спасавања медјународног споразума "Отворена небо" из којег САД прете да ће се повући.

"Повратак Русије поштовању споразума представља најбољи начин очувања предности тог договора", рекао је Столтенберг после хитног видео састанка амбасадора земаља чланица НАТО-а.

Споразум који је 2002. године ступио на снагу, приморава САД и Русију да поштују контролу својих војних активности и стратешких инсталација.

Споразум омогућава извидјачке летове ненаоружаних летелица изнад територије 34 земље-потписнице што је првобитно требало да ојача поверење и омогући спречавање сукоба САД и Русије.

Столтенберг током састанка није поменуо декларацију коју је данас потписало десет европских земаља. Те земље изражавају жаљење и забринутост због америчке најаве о повлачењу из споразума.

Америчко повлачење из споразума би требало да ступи на снагу за шест месеци, али је Вашингтон саопштио да је спреман да поново размотри одлуку ако Русија у потпуности поштује договор.

"Чврсто смо опредељени очувању контроле наоружања, разоружања и ефикасног неширења оружја на медјународном нивоу", рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, Русија већ неколико година уводи ограничења надлетања, што није у складу са споразумом. Ограничења се посебно односе на надлетање Калињинграда и подручја у близини границе са Грузијом.

"Руска селективна примена обавеза споразума довела је до подривања тог важног договора о безбедности и стабилности еврноатлантског региона", додао је Столтенберг.

Према његовим речима, НАТО остаје отворен за дијалог у оквиру Савета НАТО-Русија.

Споразум "Отворена небо" повезује 35 земаља. Свака земља потписница у обавези је да дозволи посматрачке летове над својом територијом а може такве летове да спроводи над другим земљама такодје потписницама споразума.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]