Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: Pozivam Rusiju da poštuje obaveze iz sporazuma "Otvoreno nebo" iz kojeg SAD prete da će se povući
Hronika

Jens Stoltenberg: Pozivam Rusiju da poštuje obaveze iz sporazuma "Otvoreno nebo" iz kojeg SAD prete da će se povući

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. maj 2020.

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje obaveze i sarađuje u nadgledanju svojih vojnih aktivnosti u cilju spasavanja medjunarodnog sporazuma "Otvorena nebo" iz kojeg SAD prete da će se povući.

"Povratak Rusije poštovanju sporazuma predstavlja najbolji način očuvanja prednosti tog dogovora", rekao je Stoltenberg posle hitnog video sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a.

Sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu, primorava SAD i Rusiju da poštuju kontrolu svojih vojnih aktivnosti i strateških instalacija.

Sporazum omogućava izvidjačke letove nenaoružanih letelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

Stoltenberg tokom sastanka nije pomenuo deklaraciju koju je danas potpisalo deset evropskih zemalja. Te zemlje izražavaju žaljenje i zabrinutost zbog američke najave o povlačenju iz sporazuma.

Američko povlačenje iz sporazuma bi trebalo da stupi na snagu za šest meseci, ali je Vašington saopštio da je spreman da ponovo razmotri odluku ako Rusija u potpunosti poštuje dogovor.

"Čvrsto smo opredeljeni očuvanju kontrole naoružanja, razoružanja i efikasnog neširenja oružja na medjunarodnom nivou", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija već nekoliko godina uvodi ograničenja nadletanja, što nije u skladu sa sporazumom. Ograničenja se posebno odnose na nadletanje Kalinjingrada i područja u blizini granice sa Gruzijom.

"Ruska selektivna primena obaveza sporazuma dovela je do podrivanja tog važnog dogovora o bezbednosti i stabilnosti evrnoatlantskog regiona", dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO ostaje otvoren za dijalog u okviru Saveta NATO-Rusija.

Sporazum "Otvorena nebo" povezuje 35 zemalja. Svaka zemlja potpisnica u obavezi je da dozvoli posmatračke letove nad svojom teritorijom a može takve letove da sprovodi nad drugim zemljama takodje potpisnicama sporazuma.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner