Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo i priprema još jedan bataljon
Hronika

Jens Stoltenberg: NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo i priprema još jedan bataljon

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

„NATO preduzima ovaj korak kako bi osigirao da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat“, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za štampu u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je rekao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i ceo region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku i da će snage NATO na Kosovu preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali bezbednost čitavog stanovništva.

„I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake kako bi deeskalirali situaciju i da se vrate daljem odgovornom ponašanju kao i da se vrate dijalogu koji je jedini način da se uspostavi dugotrajni mir“.

On je napomenuo da će Kfor „preduzeti neophodne korake da normalizuje situaciju i osigura bezbednost“ i rekao da osuđuje dešavanja na Kosovu.

„Osuđujemo ničim izazvan napad. To je neprihvatljivo i mora prestati“, rekao je Stoltenberg.

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je ranije danas da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama Kfora.

„Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo, NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve snaga (ORF) za Zapadni Balkan, koje su sedam dana bile u stanju pripravnosti“, navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner