Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: NATO ne priznaje aneksiju Krima, propagandu, sajber-akcije, mešanje u izbore - ali, to nisu argumenti za izolovanje Rusije
Hronika

Jens Stoltenberg: NATO ne priznaje aneksiju Krima, propagandu, sajber-akcije, mešanje u izbore - ali, to nisu argumenti za izolovanje Rusije

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. jul 2018.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Rusija sused Alijanse i da je potrebno imati dijalog sa Moskvom.

"Mi ne priznajemo aneksiju Krima, ne priznajemo propagandu, akcije u sajber-prostoru, mešanje u izbore. Videli smo incident u Solsberiju. Ali ne smatram da je to argument za izolovanje Rusije", rekao je Stoltenberg uoči početka samita NATO-a u Briselu.

On je dodao da je Rusija sused Alijanse i da "neće otići nikuda".

"Potreban nam je dijalog sa Rusijom", rekao je generalni sekretar NATO.

On je ranije izjavio da su kontakti neophodni da bi se sprečilo dodatno narušavanje odnosa.

Više ćemo ulagati u odbranu i pravednije deliti teret

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je dvodnevni samit lidera Alijanse i poručio da je cilj samita ojačana zajednička odbrana i pravedno podeljene međusobne obaveze.

"Danas ćemo ojačati našu zajedničku odbranu i moć odvraćanja, kao i napore da svoju ulogu projektujemo i izvan naših granica i borimo se protiv terorizma. A pravedna podela tereta je osnova svega što radimo", poručio je prvi čovek Severnoatlantske alijanse.

Pre samo nekoliko godina, naveo je Jens Stoltenberg, NATO je smanjivao budžet za odbranu, a sada ga dopunjuje "trošeći više i bolje". 

"Danas ćemo se ponovo obavezati da ćemo više ulagati u našu odbranu i da ćemo pravednije deliti teret", zaključio je Stoltenberg.

Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a okupili su se na dvodnevnom samitu u Briselu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsednika Donalda Trampa na saveznike da povećaju izdvajanja za odbranu.

(Beta - Tanjug)