Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: NATO će ubrzati isporuku medicinske pomoći saveznicima koji su najviše pogođeni koronavirusom
Hronika

Jens Stoltenberg: NATO će ubrzati isporuku medicinske pomoći saveznicima koji su najviše pogođeni koronavirusom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. april 2020.

 BRISEL - NATO će ubrzati isporuku medicinske pomoći saveznicima koji su najviše pogođeni korona virusom, ali moraju se usredsrediti na odbranu Evrope, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ministri spoljnih poslova NATO-a trebalo bi sutra da razgovaraju o merama pomoći putem video-konferencije, prve nakon što su zemlje poput Turske i Češke počele da isporučuju zalihe Italiji i Španiji.

"Mobilišemo podršku saveznika sa slobodnim kapacitetima da pomognu onima kojima je očajnički potreban", rekao je generalni sekretar NATO-a u intervjuu Rojtersu.

On je naveo da će turski avion danas isporučiti medicinsku opremu Španiji i Italiji.

"Razmotrićemo kako možemo da uspostavimo i ubrzamo naše napore", rekao je Stoltenberg, koji je obustavio sva putovanja, radi od kuće kada je to moguće i povremeno nosi masku.

Međutim, Stoltenberg je upozorio da je glavni zadatak NATO-a zaštita savezničke teritorije.

On je kazao da je Rusija obavestila Alijansu krajem marta o vežbama velikih razmera. Diplomate NATO procenjuju da će broj angažovanih vojnika biti 82.000.

"Ono što vidimo, uprkos činjenici da je Rusija pozvala na prekid vežbi, primećujemo da njihove vojne aktivnosti ostaju na normalnom sezonskom nivou", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Alijansa primetila "značajno rusko pomorsko prisustvo "u Severnom moru i veliku vojnu vežbu održanu poslednjem trenutku krajem marta, koju je NATO shvatio kao pokazivanje sile uprkos izbijanju epidemije korona virusa.

"Moskva je dostavila obaveštenje da će održati kratku vežbu, za koju su rekli da je namenjena testiranju njihovih sposobnosti za pružanje vojne podrške civilnom odgovoru na izbijanje epidemije COVID-19", rekao je Stoltenberg.

"Ali mi zapravo smatramo da je i ova vežba imala za cilj da se pokaže NATO da su oni spremni za borbene aktivnosti uprkos COVID-19", rekao je generalni sekretar NATO.

(Tanjug)