Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: Kopnene snage NATO neće ići u borbu protiv "Islamske države"; Rusija napada druge grupe i fokusira se na očuvanje Asada
Hronika

Jens Stoltenberg: Kopnene snage NATO neće ići u borbu protiv "Islamske države"; Rusija napada druge grupe i fokusira se na očuvanje Asada

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 07. decembar 2015.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv "Islamske države" u Siriji.

- To pitanje nije na dnevnom redu koalicije i saveznika NATO-a. SAD ima ograničen broj specijalnih snaga. U prvom planu je jačanje lokalnih snaga. To nije lak zadatak, ali je jedina opcija - rekao je Stoltenberg švajcarskom dnevniku "Tages-ancajger".

On je naglasio da sukob u Siriji nije rat između Zapada i islamskog sveta, ali da je to više borba protiv "ekstremizma i terorizma".

Prema njegovim riječima, NATO će pomoći Turskoj da poboljša svoju protivvazdušnu odbranu nakon što je Ankara 24. novembra oborila ruski vojni avion.

On je najavio da će Alijansa usvojiti paket mjera za Tursku prije 25. decembra.

Stoltenberg je istakao da je neophodno smiriti tenzije sa Rusijom nakon obaranja aviona.

- Sada je bitna deeskalacija situacije i razvoj mehanizama kako bi se u budućnosti sprečili slični incidenti. Primijetili smo značajno jačanje ruskog vojnog prisustva na krajnjem severu Sredozemnog mora i tamo treba da izbegavamo slične incidente kao što je bio u Turskoj - dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse pozvao je Rusiju da "igra konstruktivniju ulogu u borbu protiv "Islamske države" jer je, kako je naveo, do sada gađala druge grupacije i pažnju je usmerila na podršku režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Šef NATO je pozvao Rusiju da "igra konstruktivniju ulogu u borbi protiv Islamske države.

“Za sada, Rusija je napadala druge grupe i fokusirala se na podršku režimu predsednika Sirije Bašara Asada“, zaključio je Stoltenberg.

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner