Хроника

Јенс Столтенберг: Историја показала да је бомбрадовање СРЈ 1999. било неопходно и легитимно, јер је зауставило насиље

Штампа
понедељак, 10. јун 2019.

 Београд -- Историја је показала да је бомбрадовање СРЈ 1999. било неопходно и легитимно, јер је зауставило насиље, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Избеглице су могле да се врате кући, а Кфор је помогао да се на Косову створи безбедно и сигурно окружење за све, укључујући и српске заједнице, казао је он.

"Знам да НАТО још изазива контроверзе у Србији. Многима су и даље болне успомене на ваздушну кампању 1999. године. Још је теже онима који су изгубили вољене. Сваки изгубљени невини живот је трагедија. И дубоко жалимо због тога", рекао је Столтенберг за "Политику".

Он је поновио и оно што је рекао током посете Србији прошлог октобра, да, како је навео, "та кампања никада није била усмерена против српског народа". "Напротив. Циљ је био да се заштите цивили у ширем региону, тако што ће се зауставити акције Милошевићевиг режима, које је медјународна заједница била осудила. Никада не смемо заборавити прошлост, али морамо из ње да учимо и да је оставимо иза себе", истакао је Столтенберг.

Како је додао, то је оно што НАТО и Србија раде кроз партнерство, које је корисно иза НАТО и за Србију и за шири регион.

Столтенберг је нагласио да НАТО цени партнерство које је развио са Србијом и да се нада бољој будућности. "У потпуности поштујемо политику неутралности Србије. Као што показују Аустрија, Шведска и Финска, неутралност и партнерство са НАТО медјусобно се не искључују. Наше партнерство је добро за Србију, добро за западни Балкан и добро за НАТО", истакао је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар Северноатлантске алијансе констатовао је и да се суочавамо с најнепредвидљивијом безбедносном ситуацијом у свету последњих година, али да је НАТО позитивна сила у стварању одрживог међународног поретка.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]