Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: Bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum
Hronika

Jens Stoltenberg: Bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su neke NATO članice razočarane zbog uvođenja prišinskih taksi na robu iz Srbije.

On je dodao da nezadovoljstvo postoji i zbog nepravovremene odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Oni su jasno dali do znaja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrzumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR”, poručio je Stoltenberg na konferenciji ya novinare u Briselu pred dvodnevni sastanak ministara odbrane. 

Stoltenberg je najavio da će ministri obrane NATO u četvrtak u Briselu razgovarati o situaciji na Kosovu i angažmanu sa Kosovskim bezbednsonim snagama. 

”Nismo još doneli odluke, ali smo rekli da ćemo proceniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi”, kaže Stoltenberg. 

Generalni sekretar NATO kaže da se bez obzira razgovore o ”nivou angažmana sa KBS”, osnovni mandat KFOR na Kosovu neće menjati. 

KFOR je operacija koja traje već 20 godina i njen mandat je zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. On doprinosi stabilnosti, štiti sve ljude i doprinosi stabilnosti i šireg regiona. To će se nastaviti i ostati nepromenjeno”, zaključio je Stoltenberg.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner