Početna strana > Hronika > Jelko Kacin: Nakon izručenja, Srbija bliža EU
Hronika

Jelko Kacin: Nakon izručenja, Srbija bliža EU

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. maj 2011.

STRAZBUR - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin, pozdravio je danas izručenje Ratka Mladića Haškom Tribunalu, i ocenio da je ovim potezom Srbija otklonila najveću prepreku na putu evropskih integracija i stvorila mogućnost za značajno ubrzanje ovog procesa.

Pronalaženje i hapšenje ratnog komandanta bosanskih Srba je bio nužan korak u procesu regionalnog pomirenja.

Pozdravljam najave srpskih zvaničnika da hapšenje poslednjeg begunca Gorana Hadžića ostaje prioritet Vlade, kaže u izjavi Kacin.

Beograd treba maksimalno da iskoristi ovaj pozitivan trenutak za ubrzanje procesa evropskih integracija, ocenio je Kacin.

Doslednim i ambicioznim sprovođenjem akcionog plana Vlade Srbije, Beograd će biti na pravom putu da dobije preporuku Komisije za sticanje statusa kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, istakao je Kacin, saopštio je njegov kabinet.

Pošto je haška prepreka gotovo otklonjena, kako je ocenio, Srbija je u najboljoj prilici do sada da postane istinski lider regiona u evropskim integracijama.

Beograd sada može da se posveti normalizaciji odnosa sa Kosovom i sistematskom sprovođenju unutrašnjih reformi na osnovu nadstranačkog konsenzusa za uspostavljanje pune vladavine prava u Srbiji.

Kacin je pozvao Vladu Srbije da još jednom razmotri, dopuni i nadgradi, ukoliko je to potrebno nacrte zakona, koji se nalaze u proceduri usvajanja, u cilju ubrzanja procesa približavanja EU.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner