Početna strana > Hronika > Jelko Kacin: Kandidatura Srbije za EU nerealna do kraja 2009.
Hronika

Jelko Kacin: Kandidatura Srbije za EU nerealna do kraja 2009.

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 22. novembar 2009.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je nerealno da Srbija do kraja 2009. godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kandidatura je velika stvar, zato moramo biti realni. To nije i ne sme biti igra pokera, nego igra s jasnim pravilima po kojima se stiče poverenje svih 27 država članica, institucija EU, suseda Srbije i ostalih zemalja kandidata, sadašnjih i budućih", rekao je Kacin za Blic nedelje.

Kacin se zapitao i kome koristi kandidatura na koju nema odgovora i dodao da je trenutak za njeno podnošenje onda kada se može očekivati pozitivan ishod.

"Pravi pristup je uporan rad koji se bogato nagrađuje. To je Srbija u slučaju ukidanja viza uspela, jer je samu sebe osposobila i promenila", rekao je Kacin.

Govoreći o promeni stava Holandije prema Srbiji, evropski izvestilac je rekao da ne stoji Holandija između Srbije i EU, već haški begunci Ratko Mladić, Goran Hadžić i oni koji im pomažu.

"Oni su prepreka, a ne Holandija", rekao je Kacin.

Odgovarajući na pitanje o svojoj nedavnoj kritici izjava ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, on se zapitao da li Srbija ima više spoljnih politika.

"Zar Srbija ima više spoljnih politika? Za svaku priliku i svake uši drugačiju?", rekao je Kacin.

On je ocenio da takva nedoslednost nije dobra za Srbiju u očima EU, čijih 27 država članica, kako je rekao Kacin, svoje poglede izražava sa znanjem da izjave jedne zemlje u svakom trenutku prate sve ostale.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner