петак, 30. октобар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Јелисавета Василић Ани Брнабић: Нећу дати оставку, нити ћемо одати имена паора који су нам доставили податке; О председнику државе и његовом некултурном и неваспитаном обраћању нећу да говорим
Хроника

Јелисавета Василић Ани Брнабић: Нећу дати оставку, нити ћемо одати имена паора који су нам доставили податке; О председнику државе и његовом некултурном и неваспитаном обраћању нећу да говорим

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 30. септембар 2020.

Након што је чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић, говорећи о слабој сарадњи са државним институцијама у случајевима корупције, поменула и име брата председника Србије, кога, како је рекла, војвођански паори означавају као главног у куповини земљишта, премијерка Ана Брнабић затражила је или да Савет изнесе доказе, или да Јелисавета Василић поднесе оставку. Чланица Савета данас је одговорила премијерки, а између осталог, поручила јој да неће поднети оставку.

Њен одговор објављујемо у целости:

"Савет је колективно тело које је дало одговор на изјаву председнице Владе са којим се и ја у потпуности слажем. Међутим, пошто сам лично прозвана имам право и обавезу да дам свој лични одговор.

Захваљујем се председници Владе што се коначно после много година заинересовала за рад Савета, јер за ових осам година никог из Владе није интересовало шта радимо, зашто радимо, како радимо иако смо ми саветодавно тело Владе...

Сваке године Савет предаје Влади свој извештај о раду за текућу годину и свој план рада за наредну годину. Да је Влада била заинтересована за наш рад из извештаја и плана рада могла је да зна које области корупције ће бити бити обрађене, с тим да је тема заштите јавне својине стална тема обрађивања, јер се ради о имовини велике вредности и несагледивих последица корупције.

Јавна својина је регулисана Уставом и Законом о јавној својини где су наведени облици јавне својине коју ћу набројати да бих Вас подсетила на својину коју морамо сви да штитимо. То су природна богатства (воде, водотокови, водно земљиште, водни објекти, извори, минерални ресурси; добра од општег интереса (пољопривредно и друго земљиште, шуме и шумско земљиште, културна добра), добра у општој употреби (путеви, пруге, мостови, тргови, паркови и мреже ).

Све ове године упорно тражимо документацију јер смо у извештају из 2017. утврдили нестанак података о својини за 84 пољопривредна друштва у површини од 122.000 ха, да смо утврдили 11.000 ха неке својине која је именована као „неопредељена својина“, не знамо какав је то облик својине јер га у Уставу нема

Рад на овим извештајима је веома проблематичан, јер се ради о озбиљној и великој јавној својини која је веома атрактивна за корупцију.

Пошто сам у свом интервјуу говорила о недоступности података у односу на државно пољопривредно земљиште, навела сам РГЗ као институцију од које никада нисмо добили потпуну документацију због чега никада нисмо могли да завршимо извештаје писане, новембра 2012. године, маја 2015. године и од децембра 2017. године.

Све ове године упорно тражимо документацију јер смо у извештају из 2017. године утврдили нестанак података о својини за 84 пољопривредна друштва у површини од 122.000 ха, да смо утврдили 11.000 ха неке својине која је именована као „неопредељена својина“, не знамо какав је то облик својине јер га у Уставу нема.

Утврдили смо да је нестао податак о својини на 11.000 ха и да недостаје 7.650 ха и 3.511 ха које својине су назване "нека друга својина" и "мешовита својина". РГЗ је одбијао да податке и документацију достави Савету са образложењем да се ради о пословној тајни, да би задња одбијеница била образложена недостатком безбедносних провера.

Упорно смо изјављивали жалбе Поверенику које су све биле усвајане решењима, али та решења Повереника никада нису извршена.

Пошто смо имали више састанака са незадовољним паорима одлучили смо да још једном покушамо да добијемо потребну документацију од надлежних институција како би утврдили истину у односу на чињнице располагања државним пољопривредним земљиштем.

Изненађујуће је иступање Председнице владе, која уместо да утврди како ради РГЗ и зашто не доставља тражене податке и не извршава обавезујућа Решења Повереника, као и зашто су паори незадовољни, она тражи да јој се дају имена незадовољних паора.

Савет неће дати имена незадовољних људи, Савету нису битна имена, него разлози незадовољства и како људима помоћи да се дође до правде у складу са законом

Интересантно је шта би Председница урадила са тим именима, какве би то евентуално последице могло да има по њих јер су се обратили Савету и саопштили да у Војводини постоје случајеви у којима је власт незаконито омогућила неким лицима стицање хектара и хектара државног пољопривредног земљишта, а на штету паора.

Савет неће дати имена незадовољних људи, Савету нису битна имена, него разлози незадовољства и како људима помоћи да се дође до правде у складу са законом.

О председнику државе, о начину његовог обраћања мени и мојој породици, које је недозвољено, некултурно и неваспитано нећу да говорим, то једноставно није мој ниво

И на крају, скоро да сам заборавила да је председница (Владе) тражила да дам оставку на место члана Савета. Наравно, да нећу дати оставку, али ћу поучити председницу (Владе) да је њена надлежност да ме разреши ако то жели и да председница Владе може у сваком моменту то да уради и без моје одлуке.

О председнику државе, о начину његовог обраћања мени и мојој породици, које је недозвољено, некултурно и неваспитано нећу да говорим, то једноставно није мој ниво, али није ни његово уставно овлашћење да се тако обраћа члану Савета, написала је Василић.

Брнабић: Управа рекла - није сукоб интереса, Канцеларија се консултовала и са ТС

Премијерка Ана Брнабић реаговала је на саопштење Савета за борбу против корпције и наводи да су сва тела утврдила да нема ништа спорно у пословима које је од Владе добила фирма "Асеко" у којој је њен брат директор.

Претходно је Савет за борбу против корупције, поводом изјаве Брнабић да је потпредседнику Савета рекла да испита њен однос и однос њеног брата у фирми "Асеко", саопштио да није надлежан за утврђивање сукоба интереса.

Подсетимо, председница Владе је у недељу изјавила како јој је потпредседник савета одговорио да за то нема потребе. Ипак Савет је додао и да је премијерки одговорено како овај однос спада у домен сукоба интереса, а да је за то надлежна Агенција за спречавање корупције, а не Савет.

"Мислим да је Канцеларија за ИТ тражила мишљење од Агенције за спречавање корупције, агенција их је упутила на надлежно тело Управу за јавне набавке, Управа је рекла да то није сукоб интереса.. а онда су ишли и корак даље - а то је да се консултују са невладиним сектором, тј организацијом Транспарентност Србија, и то не да покушају да сакрију нешто, него да кажу - погледајте ово и реците нам шта мислите о томе", рекла је Брнабић.

Она је навела да је у том слуцају Канцеларија за ИТ и е управу урадила посао који "може да се сматра примером како треба поступати у таквим условима".

(Агенције)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер